Opgeladen: 17-7-2022
Opgeborgen in: Taurine, Insuline, glucose & insulineversterkers
Translation: Taurine, a supplement for diabetics (18-7-2022)

Diabetes beter onder controle met taurine

Suppletie met taurine kan diabeten misschien helpen om hun glucosespiegel beter onder controle te houden. Dat suggereert een metastudie die is verschenen in Food Chemistry Molecular Sciences.


Diabetes beter onder controle met taurineMetastudie
Artsen van Capital Medical University in Beijing traceerden 5 studies in de wetenschappelijke literatuur waarin proefpersonen taurine hadden gekregen. In de studies hadden de onderzoekers vervolgens ook het effect van taurine op de gevoeligheid voor insuline bepaald.

In totaal hadden 209 mensen als proefpersoon aan de studies meegewerkt.

Eerlijk is eerlijk, als je kijkt naar de proefpersonen in de studies, dan is het wel een enigszins een allegaartje. In een enkele studie hadden de proefpersonen geen diabetes. In een andere studie hadden de proefpersonen diabetes type-1, in de overige studies was sprake van diabetes type-2. Bovendien gaven de onderzoekers de proefpersonen in een studie niet alleen taurine, maar ook een ander supplement.

De doses die onderzoekers gebruikten varieerden van 1-3 gram taurine per dag. De proefpersonen verdeelden die doses over 2-4 kleinere doses over de dag.

Meer details over de studies staan in de tabel hieronder. Klik erop voor een grotere versie.


Diabetes beter onder controle met taurineResultaten
De onderzoekers vonden geen statistisch significante veranderingen in de lichaamssamenstelling, het LDL, HDL en de triglyceriden bij de taurinegebruikers. In het geval van de triglyceriden was er wel een duidelijke trend dat taurine de trigliceriden verlaagde.

Duidelijker was het effect op de nuchtere glucosespiegel en de HOMA-IR (een maat voor de insulinegevoeligheid). Die veranderden in een gunstige richting. Taurine verlaagde eveneens de insulinespiegel, maar die verandering was net niet statistisch significant.

Klik op de figuren hieronder voor een grotere versie.


Diabetes beter onder controle met taurineMechanisme
Het lijkt er op dat taurine in gramdoseringen de werking van insuline versterkt of imiteert. Dat effect is tussen twee haakjes al in de jaren zeventig ontdekt door Russische onderzoekers van de universiteit van Tomsk. [Vopr Med Khim. Jul-Aug 1976;22(4):503-7.] De Russen deden proeven met labratten.

Het Amerikaanse leger vond de studie destijds interessant genoeg om hem te laten vertalen en bestuderen door experts van Fort Detrick. Je vindt die vertaling hier.


Diabetes beter onder controle met taurineConclusie
De Chinese artsen denken dat suppletie met taurine mogelijk interessant is voor diabeten. "Taurine emerges as a new option for the management of patients with diabetes", schrijven ze.

Bron:
Food Chem (Oxf). 2022 Mar 21;4:100106.

Meer:
Dagelijkse dosis van 1500 milligram taurine vertraagt veroudering (5-7-2022)
Zo werkt taurine (20-5-2022)
Combineer cafeïne met taurine voor een snellere sprint (6-12-2021)


Bij hitte presteren sporters beter door taurine Metastudie: taurine verbetert sportieve prestaties Taurine verhoogt opname glucose door spieren

Bloedheet? Taurine verbetert sportprestaties
Bij warm weer presteren sporters beter als ze 2 uur voor hun workout of wedstrijd 4 gram taurine slikken.

Metastudie: taurine verbetert sportieve prestaties
Suppletie met taurine vergroot het uithoudingsvermogen van duursporters.

Taurine verhoogt opname glucose door spieren
Suppletie met taurine verbetert de insuline- en glucosehuishouding.