Opgeladen: 13-4-2020
Opgeborgen in: Wortels, Insuline & glucose
Translation: Polyacetylenes for diabetics (and bodybuilders) (14-4-2020)

Polyacetylenen voor diabeten (en bodybuilders)

Polyacetylenen remmen niet alleen kanker, maar kunnen misschien ook de werking van insuline imiteren. Dat suggereert een Deens in vitro-onderzoek, dat in 2015 verscheen in Food & Function. Het onderzoek suggereert dat falcarinol en falcarindiol de opname van glucose door spiercellen stimuleren, en dat falcarinol bovendien de groei van vetcellen kan stopzetten.


Polyacetylenen voor diabeten (en bodybuilders)


Spiercellen
De onderzoekers haalden de polyacetylenen falcarinol en falcarindiol uit wortels, en stopten die samen met verschillende soorten cellen in reageerbuizen. Hieronder zie je dat zowel falcarinol als falcarindiol spiercellen meer glucose lieten opnemen.


Polyacetylenen voor diabeten (en bodybuilders)


Polyacetylenen voor diabeten (en bodybuilders)


Vetcellen
Toen de Denen de stoffen uittestten op vetcellen, zagen ze dat falcarinol de toename van de hoeveelheid vet in vetcellen blokkeerde. Dat zie je hierboven. De onderzoeker vergeleken de werking van falcarinol en falcarindiol met die van rosiglitazone. Dat was niet voor niets.

Rosiglitazone prikkelt PPAR-gamma. Je kunt PPARs omschrijven als receptoren voor vet. Ze vertellen cellen dat er vetzuren in de buurt zijn, en stimuleren zowel de opname van vetzuren als glucose.

Met simulaties konden de Denen aannemelijk maken dat falcarinol en falcarindiol, net als rosiglitazone, interacteren met PPAR.


Polyacetylenen voor diabeten (en bodybuilders)


Conclusie
"The potential effects of these compounds toward type-2 diabetes still remain to be demonstrated in vivo in animal and human trials", schrijven de Denen. "[However], the slightly different effects of the two polyacetylenes that both enhance glucose uptake suggest that they are of interest in relation to prevention and/or treatment of type-2 diabetes and could serve as interesting scaffolds for novel PPAR-gamma partial agonist with insulin sensitizing properties."

Razend leuk spul, die polyacetylenen. Binnenkort meer.

Bron:
Food Funct. 2015;6(7):2135-44.

Meer:
Minder kans op darmkanker door een paar rauwe wortels per week (12-4-2020)
Dierstudie levert meer aanwijzingen voor kankerremmende werking van wortels (11-4-2020)
Polyacetyleen, de onbekende kankerremmer in wortel, sellerie en pastinaak (29-3-2020)


Suppletie met L-histidine breekt vetmassa af Zwarte peperextract PipeNig-FL stimuleert spiergroei, remt lichaamsvet Kudzu, de metabole activator van spiercellen

Suppletie met L-histidine breekt vetmassa af
Histidine verbetert de gevoeligheid voor insuline en vermindert tegelijkertijd de groei van de vetmassa. Humaan onderzoek.

Zwarte peperextract PipeNig-FL stimuleert spiergroei, remt lichaamsvet
Een nieuw extract van zwarte peper kan sporters misschien helpen om meer spiermassa op te bouwen en tegelijkertijd de groei van hun vetmassa af te remmen.

Kudzu, de metabole activator van spiercellen
We worden soms wel een beetje kriegel van al die dierstudies uit Aziatische landen, waarin het ene na het andere obscure extract moddervette muizen verandert in topfitte hulkbeesten. En dus schrijven we alleen nog over de allerleukste.