Opgepoetst: 16-3-2019
Opgeladen: 21-7-2016
Opgeborgen in: Aminozuren, Afslanksupplementen, Insulineversterkers
Translation: L-Histidine supplementation breaks down fat (19-11-2016)

Suppletie met L-histidine breekt vetmassa af

Suppletie met L-histidine breekt vetmassa af
Een paar dagen geleden schreven we over een Chinese epidemiologische studie waarin een dieet met veel L-histidine beschermde tegen overgewicht. Het verband was zo sterk dat we ons afvroegen of suppletie met dat aminozuur vetverlies in de hand zou kunnen werken. En verhip - dat doet het. In ieder geval bij vrouwen met overgewicht en een haperende insulinehuishouding.

Studie
De auteurs van de studie waarover we gisteren schreven publiceerden in 2013 in Diabetologia een experiment waaraan honderd obese vrouwen van 3351 jaar als proefpersoon meewerkten. De vrouwen hadden het metabool syndroom: ze reageerden niet meer goed op insuline, en hun gezondheid begon daar onder te lijden.

Gedurende 12 weken slikte de helft van de vrouwen een placebo. De andere helft slikte dagelijks 4 gram L-histidine. Het aminozuur zat in tabletten. De vrouwen slikten de helft van het aminozuur na hun ontbijt, en de andere helft na het avondeten.

Resultaten
In de 12 weken verloren de vrouwen die histidine slikten een kleine twee kilo lichaamsvet. De vrouwen in de placebogroep werden daarentegen een kilo dikker.


Suppletie met L-histidine breekt vetmassa af


Suppletie met L-histidine breekt vetmassa afBij de vrouwen die histidine slikten nam de omvang van de taille met een paar centimeter af.

Hoe werkt histidine?
De suppletie met histidine verhoogde de gevoeligheid voor insuline [de HOMA-IR verminderde] en verlaagde de concentratie van de ontstekingseiwitten TNF-alpha en interleukine-6 in het bloed. Ontstekingseiwitten remmen de werking van insuline.


Suppletie met L-histidine breekt vetmassa afTegelijkertijd verhoogde suppletie met histidine de afgifte van adiponectine door de vetcellen. Adiponectine is een signaaleiwit dat de werking van insuline versterkt.

Es kijken of we hierover meer kunnen vinden...

Bron:
Diabetologia. 2013 May;56(5):985-94.

Meer:
Dieet met veel L-histidine beschermt tegen overgewicht (20-7-2016)


Isoleucine laat lichaam meer vet verbranden Met acht gram L-arginine per dag kun je afvallen zonder dat je spiermassa verliest Extra glutamine bij overgewicht: goed voor spiercel, slecht voor vetcel

Isoleucine laat lichaam meer vet verbranden
Dierstudie uit Japan.

Met acht gram L-arginine per dag kun je afvallen zonder dat je spiermassa verliest
Humaan onderzoek met obese vrouwen als proefpersoon.

Extra glutamine bij overgewicht: goed voor spiercel, slecht voor vetcel
Braziliaanse dierstudie.