Opgepoetst: 12-3-2019
Opgeladen: 20-7-2016
Opgeborgen in: Aminozuren, Afslanksupplementen
Translation: No translation yet

Dieet met veel L-histidine beschermt tegen overgewicht

In vlees, vis en zuivel zit relatief veel van het aminozuur L-histidine. Dat aminozuur beschermt misschien tegen overgewicht, ontdekten voedingswetenschappers van Harbin Medical University in China in een epidemiologische studie. Als de Chinezen echt iets hebben gevonden - de kans daarop is bij dit soort onderzoek jammer genoeg niet groot, zeggen we er maar meteen bij - dan zou suppletie met enkele honderden milligrammen histidine per dag kunnen beschermen tegen overgewicht.

Studie
De onderzoekers bestudeerden 2376 inwoners van het Noorden van China. Via internet ondervroegen ze hen over hun gewicht, dieet en andere leefgewoonten.

Resultaten
Hoe meer histidine er in de eiwitten zat die de studiedeelnemers dagelijks consumeerden, hoe kleiner was hun kans op overgewicht. Het effect was behoorlijk sterk.


Dieet met veel L-histidine beschermt tegen overgewichtHieronder zie je het verband tussen BMI en de inname van histidine per dag. In de figuren is het effect leeftijd, opleiding, inkomen, werk, de hoeveelheid lichaamsbeweging, roken en de inname van vet, eiwit, koolhydraten en cholesterol weggepoetst.

Bovenste figuur: de gehele groep; tweede figuur: de mannen; derde figuur: de vrouwen.


Dieet met veel L-histidine beschermt tegen overgewichtMechanisme
De onderzoekers analyseerden het bloed van 88 dikke studiedeelnemers. De onderzoekers ontdekten dat hoe meer histidine de onderzoekers consumeerden, hoe minder ontstekingseiwitten als TNF-alpha en interleukine-1-beta ze aanmaakten. [Tabel]

De onderzoekers vermoeden dat de afname van ontstekingsprocessen het slankmakende effect van histidine verklaart. Ze denken dat een hoge inname van histidine leidt tot een verhoogde aanmaak van beschermende peptiden als carnosine, balenine en anserine, en dat die peptiden ontstekingsprocessen intomen.


Dieet met veel L-histidine beschermt tegen overgewichtAls die theorie klopt, dan is bèta-alanine tussen twee haakjes een nog interessanter afslanksupplement dan histidine. Als je de concentratie carnosine, balenine en anserine in je cellen wilt verhogen, dan lukt dat beter door suppletie met bèta-alanine dan met histidine.

Conclusie
"This study provides a lot of practical significance, especially in nutritional counseling", concluderen de onderzoekers. "As nutrition is important for prevention of obesity and reduction of excess body weight, reasonable dietary intervention should be useful for the prevention of overweight/obesity."

"For overweight/obese clients, advice of consuming more histidine-rich foods may be useful for weight control."

Binnenkort meer.

Bron:
Nutrients. 2016 Jul 11;8(7).

Meer:
Leucinesuppletie verhoogt vetverbranding (22-1-2011)
Dieet met veel BCAA's houdt slank (17-1-2011)


Isoleucine laat lichaam meer vet verbranden Met acht gram L-arginine per dag kun je afvallen zonder dat je spiermassa verliest Extra glutamine bij overgewicht: goed voor spiercel, slecht voor vetcel

Isoleucine laat lichaam meer vet verbranden
Dierstudie uit Japan.

Met acht gram L-arginine per dag kun je afvallen zonder dat je spiermassa verliest
Humaan onderzoek met obese vrouwen als proefpersoon.

Extra glutamine bij overgewicht: goed voor spiercel, slecht voor vetcel
Braziliaanse dierstudie.