17.01.2011

Dieet met veel BCAA's houdt slank

Mannen en vrouwen van 40-59 jaar zijn slanker naarmate er meer BCAA's in hun voeding zitten. Dat ontdekten onderzoekers van de University of North Carolina at Chapel Hill toen ze de gegevens van 4429 Japanners, Chinezen, Britten en Amerikanen bestudeerden.

Studie

De studie, die is verschenen de Journal of Nutrition, is gebaseerd op gegevens die zijn verzameld voor de International Study of Macro- and Micronutrients and Blood Pressure [Intermap]. Daarin zoeken voedingswetenschappers naar stoffen die de bloeddruk gezond houden.

Per toeval stuitten de onderzoekers ook op een verband tussen de aminozuursamenstelling van eiwit in het dieet en het lichaamsgewicht: hoe meer BCAA's er in het dieet van de vierduizend mannen en vrouwen zaten, des te minder vaak waren ze te dik.

Dieet met veel BCAA's houdt slank
De onderzoekers deelden hun objecten in aan de hand van hun BCAA-inname in kwartielen. Het eerste kwartiel is de 25 procent van de mensen met de laagste BCAA-inname, het vierde kwartiel de 25 procent van de mensen met de hoogste inname.

Resultaten
Toen ze de kans op overgewicht in het eerste kwartiel op 1 zetten, zagen de onderzoekers dat diezelfde kans in het vierde kwartiel 0.8 was. In het vierde kwartiel is de kans op overgewicht dus 20 procent kleiner dan in het eerste kwartiel.


Dieet met veel BCAA's houdt slank


Dieet met veel BCAA's houdt slank


De kans op extreem overgewicht - obesitas - vermindert ongeveer evenveel in het vierde BCAA-kwartiel, zie je pal hierboven.

Verklaring
Als de onderzoekers in de literatuur duiken, concluderen ze dat van de 3 BCAA's - valine, isoleucine en leucine - vooral leucine een slankmakend effect heeft. Dat blijkt bijvoorbeeld uit een humane studie waarin drie groepen worstelaars 19 dagen op dieet gaan. De groep worstelaars die ondanks het verlaagde aantal kcals toch veel BCAA's blijft consumeren valt in die studie het meeste af van allemaal. De worstelaars verliezen 4 kg vet en hun vetpercentage loopt terug met 17 procent. [Int J Sports Med. 1997 Jan;18(1):47-55.]

Een mogelijk mechanisme is dat maaltijden met veel leucine zorgen voor een verhoogde afgifte van leptine. [Am J Physiol Endocrinol Metab. 2006 Sep;291(3):E621-30.] Dat hormoon vertelt het lichaam dat het voldoende energie binnenkrijgt, verhoogt de verbranding en schroeft de eetlust terug.

De gemiddelde aardbewoner krijgt dagelijks 6 gram leucine binnen. Dat zou je, via een verhoging van de eiwit-inname of het gebruik van supplementen, veilig kunnen verdubbelen. De onderzoekers vermoeden dat die ingreep de vetzuchtepidemie helpt beteugelen.

Bron:
J Nutr. 2011 Feb;141(2):249-54.

Meer:
Vijf gram BCAA's voordat je gaat trainen = minder spierpijn (8-1-2011)
Zwemtraining breekt minder spieren af door BCAA's (1-1-2011)
Mix van BCAA's, glutamine en arginine verhoogt zuurstoftransport (16-11-2010)