Opgeladen: 29-3-2020
Opgeborgen in: Kankerpreventie & kanker overleven, Wortels, Plantenextracten
Translation: Polyacetylenes, the lesser known cancer inhibitors in carrot, celery and parsnip (30-3-2020)

Polyacetyleen, de onbekende kankerremmer in wortel, sellerie en pastinaak

Wortels beschermen tegen prostaatkanker, borstkanker en ongetwijfeld nog meer vormen van kanker. Komt door de carotenoïden in wortels, dachten we - totdat een lezer ons een paar studies opstuurde die we nog niet kenden. In wortels, en verwante groenten als sellerie, peterselie, venkel en pastinaak, zitten nog meer kankerremmers, weten we nu. Een onverwacht krachtige is falcarinol.

Polyacetylenen
Falcarinol is een polyacetyleen of, als je het heel netjes wilt zeggen, een aliphatic C17-polyacetylene. Polyacetylenen zitten in relatief grote hoeveelheden in groenten uit de schermbloemenfamilie, zoals de ouderwetse wortel. Ze worden, anders dan veel andere interessante bioactieve stoffen, bovendien goed opgenomen.


Polyacetyleen, de onbekende kankerremmer in wortel, sellerie en pastinaak


Aanwezig in groenten
In 2005 publiceerden Oostenrijkse onderzoekers een studie waarin ze de concentratie van falcarinol [1], falcarindiol [2] en nog 2 andere polyacetylenen bepaalden in 2 soorten sellerie [Apium graveolens I en II], wortel [Daucus carota], venkel [Foeniculum vulgare], pastinaak [Pastinaca sativa] en peterselie [Petroselinum crispum].


Polyacetyleen, de onbekende kankerremmer in wortel, sellerie en pastinaak


Polyacetyleen, de onbekende kankerremmer in wortel, sellerie en pastinaak


Op het eerste gezicht was pastinaak de beste bron van polyacetylenen, maar de uiteenlopende waarden bij de 2 soorten sellerie doen vermoeden dat er binnen een groentensoort nogal wat variatie kan bestaan.

We zullen je een lang landbouwkundig verhaal besparen, maar op basis van de tabel hieronder zou je verwachten dat de concentratie polyacetyleen bij biologisch geteelde gewassen wel eens significant hoger zou kunnen zijn dan bij reguliere producten.

Conclusie
"If these findings can be verified, celery, parsley, and parsnip, which contain high amounts of bioactive polyacetylenes, will become promising ingredients of a diet aimed at cancer prevention", schrijven de Oostenrijkers.

Kankerremmende werking
In 2009 publiceerden Deense wetenschappers, verbonden aan de universiteit van Aarhus, een in vitro-studie waarin ze Caco-2-darmkankercellen blootstelden aan falcarinol, falcarindiol, panaxydol en falcarinone. [Agric Food Chem. 2009;57(18):8290-6.]

In de lage concentraties, die je kunt verwachten in het lichaam van mensen die wortels, pastinaak en verwante groenten eten, was falcarinol de krachtigste kankerremmer. Falcarindiol, net als de andere geteste polyacetylenen, versterkte bovendien de kankerremmende werking van falcarinol.


Polyacetyleen, de onbekende kankerremmer in wortel, sellerie en pastinaak


Nog een conclusie
"The present study demonstrates that aliphatic C17-polyacetylenes are potential anticancer principles of carrots and related vegetables and that synergistic interaction between bioactive polyacetylenes may be important for their bioactivity", schrijven de Denen.

Bron:
J Agric Food Chem. 2005;53(7):2518-23.

Meer:
Wortels verminderen kans op borstkanker (11-10-2019)
Niet alleen tomaten, ook wortels beschermen tegen prostaatkanker (5-5-2018)
Elke 10 gram wortel maakt kans op prostaatkanker 5 procent kleiner (14-10-2014)


Groenteneters zijn gelukkiger en creatiever Dieet met veel groenten vermindert sterftekans en kans op kanker Langer leven? Slik geen pillen, eet meer groenten...

Groenteneters zijn gelukkiger en creatiever
Mensen die veel groenten en fruit eten hebben meer levensgeluk en zijn creatiever dan mensen die weinig groenten en fruit eten. Dat ontdekten onderzoekers van de universiteit van Otago in Nieuw-Zeeland.

Dieet met veel groenten vermindert sterftekans en kans op kanker
Een voedingspatroon met veel groenten kan je levensduur verlengen en vermindert je kans op kanker. Epidemiologie.

Langer leven? Slik geen pillen, maar eet meer groenten...
Als je serieus bent in je verlangen om langer te leven, eet dan meer groenten. Laat de supplementen maar even voor wat ze zijn.