Opgepoetst: 16-7-2020
Opgeladen: 14-10-2014
Opgeborgen in: Kankerpreventie, Prostaatkanker, Wortels
Translation: Every 10 g carrot reduces chance of prostate cancer by 5 percent (8-11-2014)

Elke 10 gram wortel maakt kans op prostaatkanker 5 procent kleiner

Elke 10 gram wortel maakt kans op prostaatkanker 5 procent kleiner
Elke 10 gram wortels die mannen dagelijks eten vermindert hun kans op prostaatkanker met 5 procent. Dat becijferen Chinese epidemiologen van de universiteit van Zhejiang binnenkort in de European Journal of Nutrition. Als de Chinezen het bij het rechte einde hebben kunnen mannen die dagelijks een stevige winterpeen wegkauwen hun kans op prostaatkanker halveren.

Studie
De Chinese publicatie is een metastudie waarvoor de onderzoekers 10 eerder verschenen epidemiologische studies gebruikten.

De onderzoekers vonden geen aanwijzingen voor bias. Het was dus niet zo dat alleen positieve of negatieve studies werden gepubliceerd.

Resultaten
Toen de onderzoekers de gegevens uit die studies samenvoegden en opnieuw analyseerden, ontdekten ze dat de consumptie van wortels mannen beschermde tegen prostaatkanker.

Hoe vaker de mannen per week wortels aten, of hoe groter de hoeveelheid wortels de mannen per dag aten, hoe kleiner was hun kans op prostaatkanker.


Elke 10 gram wortel maakt kans op prostaatkanker 5 procent kleiner


Wortels zijn een goede bron van carotenoïden zoals alpha-caroteen en bèta-caroteen. Bèta-caroteen kan bovendien omzetten in vitamine A.

De onderzoekers vermoeden dat deze stoffen prostaatkankercellen afremmen.


Elke 10 gram wortel maakt kans op prostaatkanker 5 procent kleinerElke 10 gram wortel maakt kans op prostaatkanker 5 procent kleiner


Bron:
Eur J Nutr. 2014 Dec;53(8):1615-23.

Meer:
Knoflook, prostaatkanker en Death Receptor 4 (11-10-2014)
Elke kop koffie die je drinkt maakt je kans op prostaatkanker een beetje kleiner (23-1-2014)
Cacao remt DHT, beschermt prostaat tegen testosteron (19-12-2013)


Minder kans op darmkanker door een paar rauwe wortels per week Polyacetyleen, de onbekende kankerremmer in wortel, sellerie en pastinaak De testosteronfactor van Royal Jelly (II)

Minder kans op darmkanker door een paar rauwe wortels per week
Al geruime tijd verdiepen we ons in de wondere wereld van de polyacetylenen, een groep gezondheidsverbeterende verbindingen in wortels, pastinaak en verwante groenten die voedingswetenschappers lange tijd over het hoofd hebben gezien.

Polyacetyleen, de onbekende kankerremmer in wortel, sellerie en pastinaak
Wortels beschermen tegen kanker. Komt door de carotenoïden, dachten we - totdat een lezer ons een paar studies opstuurde die we nog niet kenden.

Dierstudie levert meer aanwijzingen voor kankerremmende werking van wortels
Deense onderzoekers vermoeden dat er in een portie wortels genoeg polyacetylenen zitten om darmkanker te kunnen afremmen.