06.06.2015

Dieet met veel groenten vermindert sterftekans en kans op kanker

Een voedingspatroon met veel groenten kan je levensduur verlengen en vermindert je kans op kanker. Dat ontdekten voedingswetenschappers van Sookmyung Women's University in Zuid-Korea die een groep van ruim veertienduizend mannen 15 jaar volgden. Een dieet met veel fruit had in de Koreaanse studie echter geen effect.

Studie
Toen de studie in 1993 begon, waren de studiedeelnemers 40-59 jaar. De onderzoekers kenden het voedingspatroon van de mannen, en hielden bij welke mannen overleden en waardoor.

Resultaten
Hoe meer groenten de mannen aten, des te geringer was de kans dat ze tijdens de studie overleden. Als je afgaat op de figuur hieronder, doen mannen die nu nog weinig groenten eten er goed aan als ze ervoor zorgen dat ze toch dagelijks twee ons groenten binnenkrijgen.


Dieet met veel groenten vermindert sterftekans en kans op kankerFruit had geen effect op de overlevingskansen.De consumptie van groenten verlaagde de kans op kanker, ontdekten de Koreanen. Dat vertelt de eerste figuur hieronder. Een hoge inname van groenten verminderde ook de kans op sterfte door kanker. Dat zie je in de tweede figuur.


Dieet met veel groenten vermindert sterftekans en kans op kanker


Dieet met veel groenten vermindert sterftekans en kans op kankerDe consumptie van fruit verminderde daarentegen de kans op het krijgen van kanker niet. Dat zie je hieronder.


Dieet met veel groenten vermindert sterftekans en kans op kankerConclusie
De onderzoekers wijzen in de laatste alinea's van hun publicatie op de mogelijkheid dat hun studie de positieve effecten van een hoge inname van groenten onderschat. Dat zou wel eens kunnen komen doordat mensen die elke dag veel groenten binnenkrijgen onbekende kenmerken hebben die hun sterftekans verhogen. Ze zijn bijvoorbeeld misschien ziek, en volgen om die reden een bijzonder dieet.

Bron:
J Nutr. 2015 Jun;145(6):1249-55.

Meer:
Flavonoïden in voeding verlengen je levensduur (4-5-2014)
Langer leven? Slik geen pillen, eet meer groenten... (3-4-2014)
Polyfenolen in voeding verlengen levensduur (20-1-2014)