Opgeladen: 13-1-2016
Opgeborgen in: Psychologie
Translation: People who eat vegetables are happier and more creative (24-2-2016)

Groenteneters zijn gelukkiger en creatiever

Mensen die veel groenten en fruit eten hebben meer levensgeluk en zijn creatiever dan mensen die weinig groenten en fruit eten. Dat ontdekten onderzoekers van de universiteit van Otago in Nieuw-Zeeland.

Groenten, fruit en geluk
Een dieet met veel groenten en fruit is gezond. Het vermindert de kans op een keur van fysieke aandoeningen. Maar hebben groenten en fruit ook een positief psychologisch effect? Dat is de vraag die de Nieuw-Zeelanders bezig houdt.

De positieve psychologie beschrijft geestelijke gezondheid onder meer met het concept 'flourishing'. In een publicatie uit 2005 omschreven psychologen flourishing als "living within an optimal range of human functioning, one that connotes goodness, generativity, growth, and resilience". [Am Psychol. 2005 Oct; 60(7): 678-686.]

Drie elementen van flourishing zijn 1. levensgeluk, 2. nieuwsgierigheid naar wat het leven brengt en 3. creativiteit.

Studie
De onderzoekers lieten meer dan vierhonderd jonge volwassenen van 17-25 jaar gedurende twee weken elke dag opschrijven wat ze die dag hadden gegeten en hoe ze zich voelden. De onderzoekers vroegen de studenten aan de hand van gestandaardiseerde vragenlijsten of ze gelukkig waren en hun leven zinvol vonden [eudaemonia], of ze nieuwsgierig waren en het leven interessant vonden [curiosity] en of ze zich op wat voor manier dan ook creatief hadden kunnen uiten [creativity].

De onderzoekers bepaalden de hoeveelheid geluk door de studiedeelnemers een uitspraak voor te leggen als "I lead a purposeful and meaningful life", en vervolgens te vragen of de studiedeelnemers met een cijfer konden aangeven in hoeverre ze het met die uitspraak eens waren. Levensgeluk of "eudaemonic wellbeing" is dus niet hetzelfde als domweg blij zijn. Het gaat net iets dieper.

Op ongeveer dezelfde manier bepaalden de onderzoekers de hoeveelheid nieuwsgierigheid en creativiteit in het dagelijks leven van hun proefpersonen.

Resultaten
Op de dagen dat de studiedeelnemers meer groenten en fruit consumeerden scoorden ze significant hoger op de drie flourishing-dimensies. Snoep en chips verhoogden die scores niet.


Mensen die veel groenten en fruit eten hebben meer levensgeluk en zijn creatiever dan mensen die weinig groenten en fruit eten. Dat ontdekten onderzoekers van de universiteit van Otago in Nieuw-Zeeland.


Slot
Epidemiologische studies zoals deze vinden verbanden, maar niet elk verband is een causaal verband. Het zou dus kunnen dat mensen die gelukkig, nieuwsgierig en creatief zijn hun voeding intelligenter samenstellen. Maar voor hetzelfde geldt is het andersom, en maakt een voedingspatroon met veel groenten en fruit mensen gelukkiger, nieuwsgieriger en creatiever. De onderzoekers geloven dat laatste, maar honderd procent zeker zijn ze niet. Ze pleiten voor verder onderzoek.

Sponsor
Het onderzoek is betaald door de Nieuw-Zeelandse overheid.

Bron:
Br J Health Psychol. 2015 May;20(2):413-27.

Meer:
Gezond leven maakt optimistisch (27-6-2008)


Het bestaat: verslaafd aan wortels
Case studies.

Echinacea maakt onbezorgd
Altijd maar aan piekeren? Probeer Echinacea.

De troost van vet
Verhelderende Nederlandse dierstudie.