Opgeladen: 8-4-2022
Opgeborgen in: Afslanksupplementen, Plantenextracten, Lychees
Translation: Lychees for less belly fat (9-4-2022)

Lychees voor minder buikvet

Suppletie met bioactieve stoffen uit lychees leidt tot een bescheiden afname van de vetmassa, concludeert een kleine Japanse trial. Het effect is niet wereldschokkend, maar maakt lycheesupplementen nog interessanter dan ze al waren.


Lychees voor minder buikvet


Oligonol
Oligonol is een supplement op basis van lychees. In dierstudies remt het spierafbraak. In humaan onderzoek vergroot Oliginol het uithoudingsvermogen, en lijkt het - door een verlaging van de triglyceriden in het bloed - ook hart en bloedvaten te beschermen.

Oligonol is een product van het Japanse Amino Up. [aminoup.jp] Amino Up betaalde niet alle, maar wel veel studies naar de biologische effecten van Oligonol. Dat geldt ook voor het onderzoek waarover we het nu hebben.

Studie
Onderzoekers van Hokkaido Information University in Japan en Amino Up publiceerden in 2009 een studie, waarin ze 9 proefpersonen gedurende 10 weken elke dag 100 milligram Oliginol bij het ontbijt lieten innemen, en bij avondeten nog eens 100 milligram Oligonol gaven. In totaal consumeerden de proefpersonen dus 200 milligram Oligonol per dag.

Een controlegroep van 9 proefpersonen gebruikte een placebo.

Resultaten
Voor en na de toediening bepaalden de onderzoekers met scans de lichaamssamenstelling van de proefpersonen. Ze zagen dat de hoeveelheid onderhuids vet niet significant afnam in de Oligonolgroep, en constateerden in die groep een significante afname van de hoeveelheid visceraal vet.


Lychees voor minder buikvet


Suppletie met Oligonol verminderde het lichaamsgewicht met een procent en verminderde de omvang van de buik en de taille met enkele procenten.

Het effect is niet overweldigend, inderdaad. Je vraagt je echter wel af wat suppletie kan doen in combinatie met dieet en training.


Lychees voor minder buikvet


De onderzoekers vermoeden dat de positieve effecten van Oligonol op de vetreserves iets te maken hebben met de gevoeligheid voor insuline. Oligonol verlaagde de HOMA-IR. Dat betekent dat de cellen van de proefpersonen gevoeliger werden voor insuline.


Lychees voor minder buikvet


De Japanners denken dat polyfenolen in Oligonol ontstekingsreacties afremmen, waardoor de insulinereceptor beter werkt.

Bron:
Journal of Functional Foods 2009;1(4):341-8.

Meer:
Oligonol, het lychee-supplement dat beschermt tegen hartaanvallen (30-3-2022)
Oligonol | Een anabool supplement op basis van lychees (24-3-2022)
Lychees remmen spierafbraak | Dierstudie (21-3-2022)


Shiitake remt ontstekingen en toename lichaamsvet Dierstudie | Eet brandnetels als groente, en verlies lichaamsvet Druivensap maakt slanker, verbetert cholesterol

Shiitake remt ontstekingen en toename lichaamsvet
Als je meer energie binnenkrijgt dan je verbruikt, remt een voedingspatroon met veel shiitakes misschien de groei van je vetlagen.

Dierstudie | Eet brandnetels als groente, en verlies lichaamsvet
De grote brandnetel, die in het Latijn Urtica dioica heet, is de meest voorkomende brandnetel in de westerse wereld.

Druivensap maakt slanker, verbetert cholesterol
Laat vrouwen elke dag een paar glazen witte druivensap drinken, en een maand later is hun middelomvang met een paar centimeter afgenomen, en is hun HDL aanmerkelijk verhoogd.