Opgeladen: 24-3-2022
Opgeborgen in: Plantenextracten, Ongewone anabole middelen, Lychees
Translation: Oligonol, a muscle-building supplement based on lychees (25-3-2022)

Oligonol | Een anabool supplement op basis van lychees

Als de spiercellen hun gevoeligheid voor insuline verliezen, kan suppletie met lychee-extract spierafbraak misschien verminderen, vertelden we een paar dagen geleden op basis van een dierstudie. Volgens weer een andere dierstudie, die we vandaag met rode konen lazen, kan suppletie het lychee-extract spierafbraak als gevolg van veroudering afremmen.


Oligonol | Een anabool supplement op basis van lychees


Studie
Onderzoekers van National Cheng Kung University in Taiwan experimenteerden met 3 groepen muizen, die op het moment dat de proef begon 32 weken oud waren. Een deel van de muizen verouderde relatief normaal [klopt niet helemaal, maar okee] [SAMR1].

Een ander deel van de muizen verouderde versneld [SAMP8], en begon op een leeftijd van 32 weken al spierverlies te vertonen. Een deel van dezer SAMP8-muizen kreeg gedurende het experiment standaardvoer, een ander deel kreeg voer waarin de onderzoekers een lychee-extract hadden gestopt.

Als de muizen volwassen mensen waren geweest, hadden ze dagelijks 150-200 milligram extract gekregen. De onderzoekers gebruikten een product van Amino Up. [aminoupworld.com] Amino Up betaalde het onderzoek.

Resultaten
Toen de onderzoekers na 8 weken suppletie de gastrocnemiusspier van de proefdieren wogen, zagen ze dat de spier in de snel verouderende SAMP8-muizen kleiner was dan in de minder snel verouderende SAMR1-muizen. In de SAMP8-muizen die oligonol hadden gekregen, was de afname van de spiermassa echter binnen de perken gebleven.

Dat was ook het geval met de spierkracht.


Oligonol | Een anabool supplement op basis van lychees

Oligonol | Een anabool supplement op basis van lychees


Mechanisme
Een deel van het antikatabole werkingsmechanisme van oligonol zie je hierboven. Suppletie verminderde de aanmaak van de katabole signaalmoleculen MURF-1 en MAFbx in de spiercellen van de muizen.

Dat is echter nog niet het hele verhaal. Suppletie met oligonol activeerde ook het anabole signaalmolecuul mTOR plus moleculaire aanhang.


Oligonol | Een anabool supplement op basis van lychees

Oligonol | Een anabool supplement op basis van lychees

Oligonol | Een anabool supplement op basis van lychees


Als klap op de vuurpijl verhoogde oliginol de aanmaak van mitochondriale sleutelmoleculen als Tfam en PGC-1-alfa. Die laten cellen meer en bovenal nieuwe mitochondria aanmaken [tweede figuur hierboven], zodat cellen meer voedingsstoffen kunnen omzetten in energie.

Conclusie
"Our study reveals that oligonol is an effective therapeutic approach to sarcopenia via regulation of signaling pathways involved in protein turnover and mitochondrial quality", concluderen de onderzoekers.

Bron:
Mol Nutr Food Res. 2019 May;63(10):e1801102.

Meer:
Lychees remmen spierafbraak | Dierstudie (21-3-2022)
Lychee-extract vergroot uithoudingsvermogen (22-2-2014)


Krachttraining resulteert in meer spieren en maximaalkracht door suppletie met capsiaat Vet verliezen en spieren vasthouden door Black Seed Oil Tot op hoge leeftijd meer stamcellen in herstellende spieren door curcumine

Krachttraining resulteert in meer spieren en maximaalkracht door suppletie met capsiaat
Als je traint met gewichten, verloopt de toename van je spiermassa en het aantal kilo's waarmee je nog net 1 rep kunt bankdrukken sneller door suppletie met 12 milligram capsiaat per dag.

Vet verliezen en spieren vasthouden door Black Seed Oil
Een dosis van 2 gram per dag - dat zijn 4 capsules - versnelt gewichtsverlies tijdens een dieet met weinig joules, maar spaart de spiermassa.

Tot op hoge leeftijd meer stamcellen in herstellende spieren door curcumine
Als mensen net zo goed op curcumine reageren als labmuizen, dan verlengt suppletie met een goed opneembare vorm van curcumine niet alleen hun levensduur.