Opgeladen: 30-3-2022
Opgeborgen in: Lychees, Plantenextracten, Hart & bloedvaten
Translation: Oligonol, the lychee supplement that protects against heart attacks (31-3-2022)

Oligonol, het lychee-supplement dat beschermt tegen hartaanvallen

Oligonol, een supplement op basis van lychees dat in dierstudies spierafbraak remt en in humaan onderzoek het uithoudingsvermogen vergroot, beschermt tegen beroertes en hartaanvallen, en misschien ook tegen diabetes.


Oligonol, het lychee-supplement dat beschermt tegen hartaanvallen


Oligonol
Oligonol is een product van het Japanse Amino Up. [aminoup.jp] Amino Up haalt de grondstoffen uit de schillen van lychees, en dus niet uit de vruchten zelf. Dat is duurzaam, maar het maakt het voor ons ook lastig om uit te rekenen hoeveel lychees je nodig hebt om de effecten van suppletie te evenaren.

Amino Up ondersteunde het onderzoek waarover we het nu hebben met supplementen, placebos en chemische stoffen. Van echte sponsoring was, voor zover we kunnen vaststellen, geen sprake.

Studie
Biochemici van King Abdulaziz Saudi University in Saoedi-Arabië verdeelden 47 dikke maar gezonde vrouwen in 2 groepen. Gedurende drie maanden slikten de proefpersonen in de ene groep elke dag een placebo, [groep A] terwijl de proefpersonen in de andere groep dagelijks twee capsules met Oliginol bij een maaltijd innamen [groep B].

De onderzoekers noemen geen doseringen, maar we vermoeden dat ze een product gebruikten dat per capsule 100 milligram extract bevatte.

Resultaten
De onderzoekers vonden aanwijzingen voor een beperkt effect op de lichaamssamenstelling. De vrouwen in de Oligonolgroep verloren een uiterst krap kilootje, maar daar staat tegenover dat de vrouwen in de placebogroep een ruime kilo wonnen. De onderzoekers hadden gehoopt op meer, lees je tussen de regels door.


Oligonol, het lychee-supplement dat beschermt tegen hartaanvallen


Oligonol verlaagde de concentratie triglyceriden in het bloed met 17 procent. Triglyceriden zitten meestal in het 'extreem ongezonde cholesterol' VLDL. De verschuiving suggereert dat Oligonol beschermt tegen vaatziekten, beroertes en hartaanvallen.

Klik op de tabel hieronder voor een grotere versie.


Oligonol, het lychee-supplement dat beschermt tegen hartaanvallen


Oligonol verlaagde de concentratie resistine in het bloed. Dat kan betekenen dat oligonol de kans op diabetes type-2 vermindert.

Conclusie
"Oligonol has potential in combating the obesity epidemic in Saudi Arabia", resumeren de onderzoekers.

"Dietary restriction and/or increased physical activity in addition to Oligonol might lead to more weight loss than is achieved without the supplement."

"Future studies should focus on this latter point, along with characteristics of best responders."

Bron:
Curr Nutr Food Sci. 2018 Apr; 14(2):164-70.

Meer:
Oligonol | Een anabool supplement op basis van lychees (24-3-2022)
Lychees remmen spierafbraak | Dierstudie (21-3-2022)
Lychee-extract vergroot uithoudingsvermogen (22-2-2014)


Dagelijkse portie aardbeien verbetert insuline- en cholesterolwaarden Dit gebeurt er als je 14 gram gojibessen per dag eet Slik een maand elke dag 2 capsules Gymnema sylvestre, en verlies een kilo

Dagelijkse portie aardbeien verbetert insuline- en cholesterolwaarden
Is je cholesterolspiegel te hoog en zou je insulinespiegel ook wel wat lager mogen zijn? Op de groenten- en fruitafdeling van de supermarkt ligt een natuurlijk medicijn dat wellicht enige uitkomst biedt.

Dit gebeurt er als je 14 gram gojibessen per dag eet
Als je anderhalve maand dagelijks 14 gram gojibessen eet, neemt de omvang van je taille enkele centimeters af. Bovendien verbetert je cholesterolhuishouding.

Slik een maand elke dag 2 capsules Gymnema sylvestre, en verlies een kilo
...en verlaag je VLDL-spiegel.