Opgeladen: 27-8-2017
Opgeborgen in: Goji, Vetverlies, Hart & bloedvaten
Translation: This is what happens if you eat 14 g goji berries every day (17-10-2017)

Dit gebeurt er als je 14 gram gojibessen per dag eet

Als je anderhalve maand dagelijks 14 gram gojibessen eet, neemt de omvang van je taille enkele centimeters af. Bovendien verbetert je cholesterolhuishouding en neemt de concentratie antioxidanten in je bloed toe. Dat ontdekten Braziliaanse onderzoekers, verbonden aan de Universidade do Oeste de Santa Catarina, in een experiment waaraan vijftig proefpersonen meewerkten. Hun onderzoek verscheen in Oxidative Medicine and Cellular Longevity.

Studie
De onderzoekers experimenteerden met 50 mensen met een haperende insulinehuishouding. De meesten van hen hadden overgewicht, een hoge cholesterolspiegel en gebruikten medicijnen. Alle proefpersonen kregen het advies om gezonder te gaan eten.


Dit gebeurt er als je 14 gram gojibessen per dag eet


Dit gebeurt er als je 14 gram gojibessen per dag eetDe onderzoekers gaven de helft van hun proefpersonen elke dag 14 gram gojibessen. Het experiment duurde 45 dagen. Vlak voordat de proef begon, op dag 15 en op de laatste dag onderzochten de Brazilianen de proefpersonen.

Resultaten
Suppletie met gojibessen [witte balken] had geen effect op de 'goede cholesterol' HDL, maar verlaagde wel de concentratie van het 'slechte cholesterol' LDL, het 'onuitsprekelijk slechte' cholesterol VLDL en dus ook de triglyceriden in het bloed van de proefpersonen. Zwarte balken = controlegroep.


Dit gebeurt er als je 14 gram gojibessen per dag eet


Dit gebeurt er als je 14 gram gojibessen per dag eetEffect op de nuchtere glucosespiegel hadden de gojibessen echter niet.

De concentratie antioxidanten in het bloed nam bij de proefpersonen in de gojigroep toe. Dat gebeurde ook met de concentratie van de antioxidante enzymen GSH en catalase. Goji verlaagde TBARS, een merker voor de activiteit van oxidanten.


Dit gebeurt er als je 14 gram gojibessen per dag eet


Dit gebeurt er als je 14 gram gojibessen per dag eetDe concentratie van de leverenzymen AST en ALT nam bij de gojigroep een beetje af. Goji heeft kennelijk een leverbeschermende werking.

Goji had geen effect op het lichaamsgewicht van de proefpersonen, maar verminderde wel de omvang van de taille. Goji vermindert waarschijnlijk de hoeveelheid vet in de buikholte. Forse vetafzettingen in de buik zijn ongezonder dan onderhuids vet, en verhogen de kans op legio chronische ziekten.


Dit gebeurt er als je 14 gram gojibessen per dag eetConclusie
"The results of this study demonstrated an increase in serum antioxidant capacity and GSH and a decrease in lipid peroxidation, LDL cholesterol, and waist circumference after longterm ingestion of goji berries, suggesting that this is an effective dietary supplement for the prevention of cardiovascular diseases in individuals with metabolic syndrome following a free diet", resumeren de onderzoekers.

Bron:
Oxid Med Cell Longev. 2017;2017:9763210.

Meer:
Handjevol gojibessen beschermt testosteron tegen stress (30-5-2014)
Door suppletie met goji richt influenzavirus minder schade aan (4-4-2014)
Goji remt prostaatkanker in dierstudie (29-1-2012)


Dierstudie: aroniabessen bestrijden buikvet en stimuleren spiergroei
Japanse onderzoekers vermoeden dat fenolen in aronia het effect veroorzaken.

Met weinig buikvet leef je langer
Ietwat bizarre, maar wel veelzeggende dierstudie.

L-Citrulline verandert appel in een peer
Suppletie met L-citrulline zorgt ervoor dat het lichaam minder vet in de buikholte afzet. Ook een dierstudie.