Opgeladen: 15-3-2016
Opgeborgen in: Afslanksupplementen, Ongewone anabole middelen, Insulineversterkers, Plantaardige extracten, Aronia
Translation: Aronia berries reduce belly fat (20-5-2016)

Aroniabessen bestrijden buikvet

Als je dagelijks een flinke portie aroniabessen eet, dan neemt je vetmassa af en je spiermassa misschien toe. Dat kun je afleiden uit een Japanse dierstudie die onderzoekers van Hokkaido University publiceerden in de Journal of Oleo Science. Volgens dat onderzoek vergroten de fenolen in aronia de gevoeligheid voor insuline.

Body recompositioning drugs
Middelen die de vetmassa verminderen en tegelijkertijd de spiermassa vergroten zijn natuurlijk razend interessant. Carnosic acid is misschien zo'n body recompositioning drug, net als visolie, L-citrulline en ursolic acid. Volgens het Japanse onderzoek hebben aroniabessen ook zo'n duaal positief effect op de lichaamssamenstelling.

Studie
De Japanners gaven ratten gedurende 4 weken voer met extra vet en suiker. Daardoor werden de dieren dikker. Een deel van de ratten kreeg ook een extract van aroniabessen door het voer, en weer een ander deel een extract van bilberries.

Het humane equivalent van de beproefde dosis was ongeveer 2300 milligram extract per dag. Als je liever gewone gedroogde aroniabessen gebruikt, dan zou je daarvan ongeveer een ons nodig hebben.

De voornaamste fenolen in het aronia-extract waren cyanidin-3-galactoside, cyanidin-3-arabinoside en cyanidin-3-glucoside. De voornaamste fenolen in het bilberry-extract waren cyanidin-3-glucoside, cyanidin-3-arabinoside en pelargonidin-3-glucoside.

Resultaten
De suppletie had geen effect op de toename van het lichaamsgewicht en de hoeveelheid voer die de ratten aten.


Aroniabessen bestrijden buikvet


Het extract van bilberries had geen effect op de omvang van de viscerale vetdepots. De ratten die aronia hadden geconsumeerd hadden echter minder visceraal vet dan de andere proefdieren.


Aroniabessen bestrijden buikvet


Aroniabessen bestrijden buikvet


Aronia verlaagde de LDL- en glucosespiegel.

Even resumeren. Aronia had geen effect op de toename van het lichaamsgewicht, maar wel een negatief effect op de vetmassa. Vandaar dat wij vermoeden dat aronia misschien een positief effect heeft op de vetvrije massa.

Mechanisme
De Japanners denken dat aronia de opname van vet uit voeding afremt. Ze baseren die theorie op hun in vitro-studie, waarin aroniafenolen de lipase-enzymen saboteren die voor de vet-opname in de darmen noodzakelijk zijn.

Wijzelf zoeken de verklaring echter in een andere hoek - de eveneens door de Japanners ontdekte toename van de gevoeligheid voor insuline door aronia. Daardoor zouden de spiercellen wel eens meer voedingsstoffen uit het bloed kunnen opnemen, zodat de toevoer van voedingstoffen naar de vetcellen vermindert.


Aroniabessen bestrijden buikvet


Conclusie
"The data suggest that aronia phytochemicals may be an effective crude drug for the treatment of obesity", schrijven de onderzoekers.

Bron:
J Oleo Sci. 2015 Dec 1;64(12):1243-50.

Meer:
Aronia vermindert cellulitis (1-9-2014)
Aronia verhoogt thermogenese (16-8-2014)


Afslanksupplement Kudzu voor minder visceraal vet
Humaan onderzoek.

L-Citrulline verandert appel in een peer
Aminozuur vermindert visceraal vet. Dierstudie.

Meer spieren en minder buikvet door lage dosis ecdysterone
Dierstudie.