Opgepoetst: 30-1-2020
Opgeladen: 30-5-2014
Opgeborgen in: Goji, Meer testosteron door suppletie, Cortisolblokkers
Translation: Handful of goji berries protects testosterone from stress (16.06.2014)

Handjevol gojibessen beschermt testosteron tegen stress

Tijdens stress stijgt de concentratie van het hormoon cortisol in het lichaam. Als die stijging hoog genoeg is, vermindert je aanmaak van testosteron en daarmee je interesse in seks. Maar dat gebeurt misschien niet als je ook elke dag een handjevol gojibessen eet, suggereert een Chinese dierstudie.

Goji
De Chinezen, verbonden aan de University of Hong Kong, experimenteerden met een zelfgemaakt extract uit gojibessen dat ze LBP3 noemen. LBP staat voor Lycium barbarum polysaccharides.

De onderzoekers peuterden die met heet water uit de bessen. [Eur J Pharmacol. 2003 Jun 27;471(3):217-22.] Vervolgens scheidden de Chinezen de polysaccharides in fracties. Ze voerden hun studie uit met de derde fractie - vandaar de 3 in LBP3.

Handjevol gojibessen beschermt testosteron tegen stress
De onderzoekers gaven hun ratten 1 mg LBP3 per kg lichaamsgewicht per dag. Het humane equivalent van die dosis is 10-15 milligram per dag. We weten niet precies hoeveel gedroogde gojibessen je nodig hebt om dat binnen te krijgen, maar het zou wel eens verrassend weinig kunnen zijn. Een handjevol, schatten we.

Proseksuele werking
De onderzoekers mengden hun goji-extract gedurende 3 weken door het voer van mannelijke ratten, en zetten de dieren vervolgens bij geslachtsrijpe wijfjes in een kooi. De gojipolysachariden hadden een proseksuele werking, en verhoogden bijvoorbeeld het aantal keren dat de mannetjes ejaculeerden. Een meervoud van de 1-milligram-dosis had minder effect.

PBS = geen actieve stoffen toegediend.


Handjevol gojibessen beschermt testosteron tegen stress


Cortisol & testosteron
De onderzoekers herhaalden hun experiment, maar injecteerden hun proefdieren toen met cortisone, een precursor van cortisol. De injecties verminderden het aantal ejaculaties, maar niet bij de ratten die het goji-extract door hun voer hadden gekregen.


Handjevol gojibessen beschermt testosteron tegen stress Handjevol gojibessen beschermt testosteron tegen stress


De injecties met cortisone verlaagden de testosteronspiegel in de controlegroep, maar ook dat effect trad niet op bij de ratten die gojipolysachariden kregen.

De onderzoekers vermoeden dat goji in de hersenen de kwalijke effecten van het stresshormoon cortisol blokkeert. Dat maakten ze onder meer op uit in vitro-experimententen met stamcellen die kunnen uitgroeien tot hersencellen. Dat gebeurde niet door blootstelling aan cortisone, maar weer wel als de onderzoekers de stamcellen behalve aan cortisone ook blootstelden aan goji-extract.


Handjevol gojibessen beschermt testosteron tegen stress


Conclusie
"This study provides evidence for the pro-sexual effect of LBP in both normal animals and animals with suppressed sexual performance", schrijven de onderzoekers. "Such findings support the use of wolfberry as a treatment for sexual dysfunction or as an aphrodisiac treatment."

Bron:
PLoS One. 2012;7(4):e33374.

Meer:
Door suppletie met goji richt influenzavirus minder schade aan (4-4-2014)
Goji remt prostaatkanker in dierstudie (29-1-2012)
Goji beschermt spiercellen tegen uitputting (22-1-2012)


Cordycepin uit Cordyceps militaris verjongt de testes

Reishi verhoogt testosteronspiegel

Mad honey verhoogt vrij testosteron met een factor 10 in dierstudie

Cordycepin uit Cordyceps militaris verjongt de testes
In Aziatische landen, maar ook steeds vaker in onze contreien, gebruiken mannen supplementen met extracten van de paddenstoelen Cordyceps sinensis en Cordyceps militaris. Ze hopen dat die de aanmaak van testosteron verhogen.

Reishi verhoogt testosteronspiegel
Mannen die dagelijks 3-4 capules met een extract van de reishi-paddenstoel of Ganoderma lucidum slikken, verhogen misschien hun testosteronspiegel.

Mad honey verhoogt vrij testosteron met een factor 10 in dierstudie
Dat ontdekten Turkse onderzoekers toen ze Mad honey in hun laboratorium aan proefdieren gaven.