Opgeladen: 21-1-2019
Opgeborgen in: Hart & bloedvaten, Afslanken, Druiven & druivenextracten
Translation: White grape juice makes slimmer, increases HDL (22-1-2019)

Druivensap maakt slanker, verbetert cholesterol

Druivensap maakt slanker, verbetert cholesterol
Laat vrouwen elke dag een paar glazen witte druivensap drinken, en een maand later is hun middelomvang met een paar centimeter afgenomen, en is hun HDL aanmerkelijk verhoogd. Hoe dat komt? De Braziliaanse onderzoekers van de University of Caxias do Sul, die het effect beschrijven in Nutrition, weten het niet precies.

Studie
De onderzoekers lieten 25 vrouwen van 25-67 jaar gedurende 30 dagen elke dag per kilo lichaamsgewicht 7 milliliter witte druivensap drinken. Dat komt neer op een paar glazen per dag. Iets meer dan de helft van de vrouwen was te zwaar, en soms zelfs obees.

De onderzoekers gebruikten een product van de lokale producent Suvalan, dat was gemaakt van de Amerikaanse druivensoort Vitis labrusca. Dat is een andere druif dan de Europese druif.

Suvalan betaalde het onderzoek niet. Dit was geen gesponsorde studie.

Voor het gemak lieten de onderzoekers de controlegroep maar weg.

Druivensap bevat allerlei polyfenolen, en veel daarvan zijn afgeleid van gallic acid. De onderzoekers vroegen zich of het toevoegen van die stoffen aan een dieet gezonder kan maken. Voor de goede orde: de vrouwen consumeerden al 1800 milligram polyfenolen per dag. De toevoeging van witte druivensap aan hun dieet voegde daar nog enkele tientallen milligrammen aan toe. Hmm.


Druivensap maakt slanker, verbetert cholesterol


Druivensap maakt slanker, verbetert cholesterol


Resultaten
De vrouwen werden bijna 2 centimeter slanker in hun taille, verloren ietsiepietsie gewicht - en tegelijkertijd nam hun HDL-spiegel toe met 16 procent. Al die verschillen waren statistisch significant.


Druivensap maakt slanker, verbetert cholesterol


Mechanisme
De uitkomsten van het Braziliaanse onderzoek roepen associaties op met al die studies waarin tomatensap interessante gezondheidseffecten heeft. Ook die studies zijn niet altijd perfect, maar goed: van tomatensap weten we dat het een goede bron is van fascinerende stoffen als lycopeen, tomatidine, 13-oxo-ODA, esculeoside en GABA.

Zulke stoffen zitten, voor zover we weten, niet in witte druivensap. Niet in mogelijk werkzame hoeveelheden, tenminste.

Nog maar een keer overdoen, die studie? Maar nu met een placebogroep?

Bron:
Nutrition. 2019 Jan;57:109-114.

Meer:
Grape Seed Extract tijdens menopauze: minder opvliegers, meer spieren en beter slapen (10-6-2015)
Afslanksupplement met ECGC, resveratrol en Grape Seed Extract werkt in humane studie (15-12-2013)
Grape Seed Extract houdt grote eter op gewicht (5-11-2012)


Glas tomatensap per dag maakt je slanker Glas tomatensap maakt beweging nog gezonder Tomatensap voor krachtsporters: beter voor spieren en bloedvaten?

Glas tomatensap per dag maakt je slanker
Als je elke een groot glas tomatensap drinkt word je een beetje slanker. Zonder dat je dieet verandert, en zonder dat je meer gaat bewegen. Hm.

Glas tomatensap maakt beweging nog gezonder
Onderzoekers van Stockholm University ontdekten dat ze de mogelijke schadelijke effecten van beweging konden reduceren als ze proefpersonen elke dag een glas tomatensap lieten drinken.

Tomatensap voor krachtsporters: beter voor spieren en bloedvaten?
Krachtsporters die tijdens hun trainingen tomatensap drinken hebben minder last van spierafbraak dan sporters die een reguliere sportdrank gebruiken.