Opgepoetst: 27-7-2020
Opgeladen: 9-5-2012
Opgeborgen in: Tomaten
Translation: A glass of tomato juice makes exercise even more healthy (9-6-2012)

Glas tomatensap maakt beweging nog gezonder

Glas tomatensap per dag maakt je slanker
Beweging is zonder meer gezond, maar intensieve fysieke inspanning verhoogt de aanmaak van agressieve moleculen die het erfelijk materiaal kunnen beschadigen. Onderzoekers van Stockholm University ontdekten dat ze de mogelijke schadelijke effecten van beweging konden reduceren als ze proefpersonen elke dag een glas tomatensap lieten drinken.

Vrije radicalen
Tijdens intensieve inspanning maken cellen zuurstofradicalen aan, en die kunnen op hun beurt het DNA beschadigen. Die schade kun je zien in het bloed. Hoe meer 8-oxodG - een door zuurstofradicalen aangetast DNA-basepaar - er in het bloed zit, hoe meer schade hebben de cellen moeten repareren.

Matig-intensieve beweging verlaagt de concentratie 8-oxodG in de urine, maar intensieve beweging verhoogt hem. In januari 2012 schreven we over Spaanse experimenten met extracten van Phlebodium decumanum, waarin Phlebodium de genetische schade in hardlopers beperkte.

Het Zweedse onderzoek, dat verscheen in Nutrition Journal, suggereert dat ordinair tomatensap een soortgelijk effect heeft.

Studie
De onderzoekers lieten 15 gezonde mannen en vrouwen, die niet aan sport deden, 20 minuten fietsen op 80 procent van hun maximale hartslag. Daarna bepaalden de onderzoekers in het bloed van de proefpersonen de concentratie 8-oxodG.

De onderzoekers deden de proef onder twee verschillende condities. De ene keer lieten ze proefpersonen fietsen nadat ze 5 weken elke dag een glas van 150 milliliter tomatensap hadden gedronken. De onderzoekers lieten de proefpersonen ook een keer fietsen na een periode van 5 weken waarin ze niet elke dag tomatensap hadden gedronken.


Glas tomatensap maakt beweging nog gezonder


In een glas tomatensap zit 15 milligram lycopeen [structuurformule hierboven]. In epidemiologische studies vermindert een voedingspatroon met veel lycopeen de kans op prostaatkanker, en in experimenten verjongt het de huid. Tomatensap bevat ook vormen van vitamine E, vitamine C en polyfenolen.

Resultaten
De tomatensapsuppletie reduceerde de verhoging van 8-oxodG door beweging tot bijna nul, zie je in de tabel hieronder.


Glas tomatensap maakt beweging nog gezonder


Sponsor
Het onderzoek is niet betaald door een organisatie voor tomatenkwekers, maar door de EU.

Bron:
Nutr J. 2012 May 2;11:29.

Meer:
Meer tomatensap, sterkere spieren (24-11-2018)
Tomatensap voor krachtsporters: beter voor spieren en bloedvaten? (28-1-2015)
Glas tomatensap per dag maakt je slanker (27-1-2015)


Fytochemicalien in wortels, sinaasappels en tomaten beschermen tegen dementie Lycopeen verlaagt bloeddruk Verse tomaten verhogen HDL

Fytochemicaliën in wortels, sinaasappels en tomaten beschermen tegen dementie
Dat concluderen epidemiologen van de universiteit van Harvard uit een onderzoek onder vijftigduizend vrouwen.

Elke 10 gram wortel - bron van carotenoïden - maakt kans op prostaatkanker 5 procent kleiner
De dosering waarin lycopeen de bloeddruk verlaagt is zo gering, dat het drinken van een glas tomatensap al effect zou moeten hebben.

Verse tomaten verhogen HDL
Als je vier weken lang elke dag drie ons verse tomaten eet, dan stijgt de concentratie HDL - 'het goede cholesterol' - in je bloed met 14 procent.