Opgepoetst: 31-10-2019
Opgeladen: 27-1-2015
Opgeborgen in: Afslanken, Tomaten, Carotenoïden
Translation: Daily glass of tomato juice makes you slimmer (28-3-2015)

Glas tomatensap per dag maakt je slanker

Glas tomatensap per dag maakt je slanker
Als je elke een groot glas tomatensap drinkt, word je misschien een beetje slanker. Zonder dat je dieet verandert, en zonder dat je meer gaat bewegen. Dat vermoeden onderzoekers van China Medical University in Taiwan, die een groep gezonde vrouwen elke dag 280 ml tomatensap lieten drinken.

Studie
De onderzoekers lieten 25 vrouwen van 20-30 jaar elke dag gedurende 2 maanden elke dag 280 ml tomatensap drinken. Da's een groot glas of een klein flesje per dag. Voor en na die 2 maanden bepaalden de onderzoekers de lichaamssamenstelling van de vrouwen, en analyseerden bovendien hun bloed.

De onderzoekers gebruikten geen controlegroep die een placebo kreeg. Da's een minpuntje.

Resultaten
De suppletie met tomatensap verhoogde, zoals je al zou verwachten, de concentratie van het carotenoid lycopeen in het bloed van de vrouwen. Aan die stof danken tomaten hun rode kleur.

Uit verse tomaten neemt het lichaam nauwelijks lycopeen op, maar uit verhitte tomaten wel. Sap, puree, ketchup en tomatenpoeder in sausmixen zijn goede bronnen van lycopeen.


Glas tomatensap per dag maakt je slanker

Glas tomatensap per dag maakt je slanker

Glas tomatensap per dag maakt je slanker Glas tomatensap per dag maakt je slankerHoewel de vrouwen niet anders waren gaan eten of meer waren gaan bewegen, verloren ze een beetje gewicht tijdens de studie. Hun vetpercentage verminderde, net als de omvang van hun taille. De effecten waren weliswaar klein, maar wel statistisch significant.

De suppletie verminderde de aanmaak van het ontstekingseiwit MCP-1, maar verhoogde juist de afgifte van het ontstekingsremmende adiponectin.


Glas tomatensap per dag maakt je slanker Glas tomatensap per dag maakt je slankerDe onderzoekers konden aantonen dat de ontstekingsremmende effecten van tomatensapsuppletie niet het gevolg waren van de afname van de vetmassa.

Mechanisme
De onderzoekers vermoeden dat lycopeen of metabolieten daarvan in cellen het enzym SIRT1 activeren. [J Nutr. 2012 Mar;142(3):405-10.] Dat enzym stimuleert de verbranding van vet.

Conclusie
"Daily supplementation for 8 weeks with tomato juice containing 32.5 mg of lycopene in young healthy Taiwanese women has anti-obesity and anti-inflammatory effects", schrijven de onderzoekers. "The tomato juice-induced reductions in waist circumference, serum levels of cholesterol and the inflammatory adipokine MCP-1, and increase in serum levels of the anti-inflammatory adipokine adiponectin are unrelated to body fat changes."

Bron:
Nutrition. 2015 May;31(5):691-6.

Meer:
Glas tomatensap maakt beweging nog gezonder (9-5-2012)


Tomatensap voor krachtsporters: beter voor spieren en bloedvaten? 13-OXO-ODA, esculeoside-A en GABA in tomatensap verminderen overgangsklachten Meer tomatensap, sterkere spieren

Tomatensap voor krachtsporters: beter voor spieren en bloedvaten?
Krachtsporters die tijdens hun trainingen tomatensap drinken hebben minder last van spierafbraak dan sporters die een reguliere sportdrank gebruiken.

13-OXO-ODA, esculeoside-A en GABA in tomatensap verminderen overgangsklachten
Als vrouwen in de overgang elke dag twee glazen tomatensap drinken, hebben ze minder overgangsklachten, zitten ze beter in hun vel en blijven ze makkelijker op gewicht.

Meer tomatensap, sterkere spieren
Het vasthouden van spierkracht, en misschien ook wel het opbouwen van spierkracht, wordt makkelijker naarmate je meer tomaten consumeert - en meer tomatenproducten zoals tomatensap en puree.