Opgepoetst: 8-12-2020
Opgeladen: 17-6-2015
Opgeborgen in: Tomaten, Hart & bloedvaten, Afslanken
Translation: 13-OXO-ODA, esculeoside-A and GABA in tomato juice reduce menopause symptoms (5-8-2015)

13-OXO-ODA, esculeoside-A en GABA in tomatensap verminderen overgangsklachten

Glas tomatensap per dag maakt je slanker
Als vrouwen in de overgang elke dag twee glazen tomatensap drinken, hebben ze minder overgangsklachten, zitten ze beter in hun vel en blijven ze makkelijker op gewicht. Dat vertellen onderzoekers van Tokyo Medical and Dental University in Nutrition Journal.


Esculeoside-ATomaten
Tomatensap is niet alleen een bron van het carotenoid lycopeen. In tomatensap vind je ook het spirosolane esculeoside-A [structuurformule hierboven] en het vetzuur 13-oxo-9,11-octadecadienoic acid [structuurformule hieronder].


13-Oxo-9,11-Octadecadienoic AcidEsculeoside-A verlaagt in dierproeven de concentratie triglyceriden in het bloed, en beschermt zo tegen hart- en vaatziekten. [J Nat Prod. 2010;73:1734-41.] 13-Oxo-9,11-Octadecadienoic Acid is een PPAR-alpha-agonist, die in de lever de verbranding van vet verhoogt en bovendien, net als esculeoside-A, de concentratie van de triglyceriden in het bloed verlaagt. [PLoS One. 2012;7:e31317.]

GABA
Tenslotte zit er in tomaten veel gamma-aminobutyric acid [structuurformule hiernaast]. Die stof ken je waarschijnlijk onder zijn afkorting GABA. GABA kan misschien opvliegers verzachten, denken onderzoekers. Een synthetische analoog van GABA, gabapentin, kan dat in ieder geval wel. [Clin Ther. 2009 Feb;31(2):221-35.]

Studie
Als vrouwen in de overgang komen, stijgt de concentratie van triglyceriden en slecht cholesterol in hun bloed, en neemt hun kans op hart- en vaatziekten toe. Ze worden makkelijker dik en voelen zich vaak beroerd. De Japanners, die tussen twee haakjes werden betaald door de Kikkoman Corporation, vroegen zich af suppletie met tomatensap dat kon veranderen.

De onderzoekers gaven 95 vrouwen van 40-60 jaar, die allemaal minstens last hadden van 1 overgangsklacht, gedurende 8 weken elke dag 2 glazen van 200 ml tomatensap drinken. Er was geen controlegroep.

Resultaten
Tijdens de suppletieperiode verminderde de score van de vrouwen op de Menopausal Symptom Scale-vragenlijst [MMS] significant, ontdekten de Japanners. Dat houdt in dat het aantal overgangsklachten zoals opvliegers, hartkloppingen, vermoeidheid en irritatie van de vrouwen enigszins - maar wel statistisch significant - afnam.


13-OXO-ODA, esculeoside-A en GABA in tomatensap bestrijden overgangsklachten


13-OXO-ODA, esculeoside-A en GABA in tomatensap bestrijden overgangsklachtenDe onderzoekers bepaalden aan de hand van de Hospital Anxiety and Depression Scale-vragenlijst [HADS] hoe bezorgd, tobberig of angstig de vrouwen waren. Tijdens het experiment verminderden de scores een beetje. Het effect was statistisch significant.

Het meest opvallende wat de onderzoekers ontdekten zie je hieronder: tomatensap verhoogde het energieverbruik in rust met een paar honderd kilocalorieën per dag. En jazeker, dat effect was statistisch significant.

De onderzoekers vonden echter geen duidelijke effecten op het lichaamsgewicht of de lichaamssamenstelling.


13-OXO-ODA, esculeoside-A en GABA in tomatensap bestrijden overgangsklachten


13-OXO-ODA, esculeoside-A en GABA in tomatensap bestrijden overgangsklachtenDe onderzoekers vonden geen effect op de concentratie LDL, HDL en triglyceriden. Maar toen ze uitsluitend keken naar de 22 vrouwen die voordat de suppletie begon veel triglyceriden in hun bloed hadden, zagen ze dat bij die subgroep een statistisch significante afname van de concentratie triglyceriden.

Conclusie
"Tomato juice intake alleviated menopausal symptoms, including anxiety, increased resting energy expenditure and heart rate, and lowered high baseline serum triglyceride levels in middle-aged women", vatten de onderzoekers samen.

Bron:
Nutr J. 2015 Apr 8;14:34.

Meer:
Tomatensap voor krachtsporters: beter voor spieren en bloedvaten? (28-1-2015)
Glas tomatensap per dag maakt je slanker (27-1-2015)
Glas tomatensap maakt beweging nog gezonder (9-5-2012)


Meer tomatensap, sterkere spieren

Straks kun je het kopen: tomatidine, het anabool uit de tomaat

Fytochemicalien in wortels, sinaasappels en tomaten beschermen tegen dementie

Meer tomatensap, sterkere spieren
Het vasthouden van spierkracht, en misschien ook wel het opbouwen van spierkracht, wordt makkelijker naarmate je meer tomaten consumeert - en meer tomatenproducten zoals tomatensap en -puree.

Straks kun je het kopen: tomatidine, het anabool uit de tomaat
Tomatidine maakt spieren groter en sterker, vergroot het uithoudingsvermogen en remt de groei van de vetmassa.

Fytochemicaliën in wortels, sinaasappels en tomaten beschermen tegen dementie
In rode, oranje en donkergroene groenten en fruitsoorten zitten stoffen die de hersenen kunnen beschermen tegen verouderingsprocessen.