Opgeladen: 24-11-2018
Opgeborgen in: Tomaten, Ongewone anabole middelen
Translation: More tomato juice, stronger muscles (25-11-2018)

Meer tomatensap, sterkere spieren

Meer tomatensap, sterkere spieren
Het vasthouden van spierkracht, en misschien ook wel het opbouwen van spierkracht, wordt makkelijker naarmate je meer tomaten consumeert - en meer tomatenproducten zoals tomatensap en puree. Dat suggereert een opmerkelijke studie die Japanse onderzoekers publiceerden in de Journal of Epidemiology.

Tomaten & spieren
Makers van anti-aging-supplementen en sportvoeding volgen met interesse het wetenschapsnieuws over de wisselwerking tussen tomaten, beweging en spieren. Studies laten zien dat tomatensap de productie van vrije radicalen tijdens beweging afremt, net als de aanmaak van ontstekingseiwitten zoals CRP.

Als je dan ook nog weet dat er volgens in vitro- en dierstudies anabole substanties in tomaten zitten, dan snap je waarom bewegingswetenschappers als David Nieman experimenteren met tomatenextracten op sporters. In het voorjaar van 2018 publiceerde Nieman nog een studie waarin suppletie met het tomatenextract Lycored spierafbraak in duursporters leek te verminderen. [Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2018 May 1;28(3):266-73.]

Als mensen geen lichamelijk werk doen en niet sporten, dan verliezen ze na hun dertigste levensjaar elk jaar een beetje spieren en spierkracht. Zou de consumptie van tomaten, tomatensap en andere tomatenproducten het verlies van spierkracht kunnen afremmen? Die vraag wilden Japanse epidemiologen, verbonden aan Tohoku University, beantwoorden.

Studie
De onderzoekers bepaalden met hoeveel kracht 259 Japanse volwassenen van 22-68 jaar met hun handen een veer konden dichtknijpen. Daarnaast bepaalden ze met vragenlijsten het voedingspatroon van de studiedeelnemers. Drie jaar later bepaalden de onderzoekers nogmaals de spierkracht van de studiedeelnemers.

Resultaten
Hoe meer tomaten en tomatenproducten de studiedeelnemers consumeerden, hoe minder spierkracht verloren ze. Hieronder zie je de ruwe gegevens.


Meer tomatensap, sterkere spieren


Toen de onderzoekers met statistische trucs de effecten van zoveel mogelijk andere factoren wegpoetsten, beschermden tomaten en tomatenproducten nog steeds tegen de afname van de spierkracht.

Het effect lijkt niet groot, maar goed: de onderzoekers volgden de studiedeelnemers slechts 3 jaar. Hoe groot zou het effect zijn op een half mensenleven?


Meer tomatensap, sterkere spieren


Meer tomatensap, sterkere spieren


De Japanners keken ook of andere voedingsgroepen, zoals citrusvruchten, wortels, uien en koolgroenten de spierkracht beschermden. Ze vonden geen verband. Ook de inname van groenten en fruit in algemeen beschermde in de bestudeerde populatie niet tegen de afname van de spierkracht.

Conclusie
"This study found that increased frequency of consumption of tomato and tomato product was associated with reduced decline in handgrip strength among Japanese adults, even after consideration of potential confounders", resumeren de onderzoekers. "Therefore, this study suggests that consumption of tomato and tomato product may be protective against the decline in skeletal muscle strength associated with aging."

Bron:
J Epidemiol 2018;28(9):397-403.

Meer:
De anabole werking van het tomaten-anabool tomatidine versus die van het appelschilsteroid ursolic acid (15-11-2016)
Straks kun je het kopen: tomatidine, het anabool uit de tomaat (5-11-2016)
Tomatensap voor krachtsporters: beter voor spieren en bloedvaten? (28-1-2015)


Een glas tomatensap per dag maakt je slanker

Een glas tomatensap maakt beweging nog gezonder

13-OXO-ODA, esculeoside-A en GABA in tomatensap verminderen overgangsklachten

Een glas tomatensap per dag maakt je slanker
Als je elke een groot glas tomatensap drinkt word je een beetje slanker. Zonder dat je dieet verandert, en zonder dat je meer gaat bewegen.

Een glas tomatensap maakt beweging nog gezonder
Onderzoekers van Stockholm University ontdekten dat ze de mogelijke negatieve effecten van beweging konden reduceren als ze proefpersonen elke dag een glas tomatensap lieten drinken.

13-OXO-ODA, esculeoside-A en GABA in tomatensap verminderen overgangsklachten
Als vrouwen in de overgang elke dag twee glazen tomatensap drinken, hebben ze minder overgangsklachten, zitten ze beter in hun vel en blijven ze met minder moeite op gewicht.