Opgeladen: 3-4-2023
Opgeborgen in: Testosteron & suppletie, Plantenextracten, CrossFit
Translation: This is what happens when CrossFit athletes use Tribulus terrestris (4-4-2023)

Dit gebeurt er als CrossFit-atleten Tribulus terrestris gaan gebruiken

Tribulus terrestris heeft geen hormonale effecten, maar heeft wel degelijk een effect op de bloedvaten. Is suppletie met Tribulus terrestris dan toch nuttig voor sporters?


Dit gebeurt er als CrossFit-atleten Tribulus terrestris gaan gebruiken


Studie
Biologen van de University of Valladolid in Spanje verdeelden 30 CrossFit-atleten in 2 groepen. De atleten in de ene groep slikten gedurende 6 weken dagelijks placebocapsules, terwijl de atleten in de andere groep dagelijks 770 milligram extract van Tribulus terrestris innamen. De onderzoekers gebruikten een product van Quamtrax Pharmaceuticals.

Beide groepen trainden identiek en kregen overeenkomstige voedingsadviezen.

Resultaten
Vlak voordat de suppletie begon en aan het einde van suppletieperiode moesten de CrossFit-atleten eenzelfde training afwerken. Suppletie met Tribulus terrestris had geen effect op de verbetering van de prestaties. Beide groepen waren praktisch evenveel vooruitgegaan.

Uit analyses van het bloed van de proefpersonen bleek dat suppletie op bijna geen parameter een statistisch significant effect had. Er waren echter een paar uitzonderingen.

In de controlegroep steeg tijdens de 6 weken die het experiment in beslag nam de concentratie LDH toe [1]. Dat wijst op spierschade. In de groep die Tribulus terrestris had gebruikt, was die stijging achterwege gebleven.

Hetzelfde was gebeurd met de concentratie van de ontstekingsfactor CRP in het bloed [2]. Die nam tijdens het experiment toe in de controlegroep, maar dat gebeurde niet in de suppletiegroep.

Klik op de tabel voor een grotere versie.


Tribulus terrestris heeft geen hormonale effecten, maar heeft wel degelijk een effect op de bloedvaten. Zou dat kunnen betekenen dat suppletie met Tribulus terrestris toch nuttig kan zijn voor sporters?


Conclusie
De gemeten effecten zijn subtiel. Omdat de proefpersonen in beide groepen even goed presteerden, zijn wij geneigd om de vraag of Tribulus terrestris nuttig is voor sporters met een voorzichtig doch welgemeend 'neen' te beantwoorden. Maar wij zijn natuurlijk maar dommeriken. De Spanjaarden geven Tribulus terrestris vooralsnog het voordeel van de twijfel.

"Oral Tribulus terrestris supplementation of 770 mg/day in CrossFit trained men could slightly attenuate [...] muscle damage and inflammation", schrijven ze.

"Therefore, further studies are needed in this field to corroborate the effects of Tribulus terrestris on muscle performance/behavior in athletes training at a high intensity."

Bron:
Int J Environ Res Public Health. 2022 Dec 2;19(23):16158.

Meer:
Tribulus terrestris heeft geen hormonale effecten (3-10-2009)
Niet Tribulus terrestris, maar Tribulus alatus (11-7-2008)
Stofjes in Tribulus terrestris veranderen niet in testosteron (24-2-2008)
Tribulus terrestris werkt niet (22-7-2000)


Andropeak: anabole furostanolen uit fenegriek Russische studie lyrisch over de anabole werking van furostanolen Aphrodite, het testosteronverhogende supplement uit Iran

Andropeak: anabole furostanolen uit fenegriek
Dierstudie uit India.

Russische studie lyrisch over de anabole werking van furostanolen
De actieve bestanddelen van Tribulus terrestris zijn steroidverbindingen, waarvan protodioscine - zeg maar: cholesterol met een kudde suikers er aan vast - de belangrijkste is.

Aphrodite, het testosteronverhogende supplement uit Iran
Dierstudie.