Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & studies       Dopingtests       Testosteronverhogende supplementen       Testosteron & leefstijl    

2 4 - 0 2 - 2 0 0 8

  Stofjes in Tribulus veranderen niet in testosteron (Forensic Sci Int. 2008 Feb 16 [Epub ahead of print].)
Supplementen met het plantje Tribulus terrestris bevatten geen precursoren van testosteron en verhogen ook niet de afgifte van testosteron door het lichaam. Tot die slotsom komen dopingjagers van de Zwitserse University of Lausanne door experimenten
Stofjes in Tribulus veranderen niet in testosteron
met het Tribuluspreparaat Tribestan.
De dopingjagers deden hun onderzoek naar aanleiding van twee dopingaffaires waarbij twee vrouwelijke atleten door de mand vielen. Daarbij gebruikten de dopingjagers een dure test die let op de verhouding tussen de koolstofatomen met twaalf en dertien kerndeeltjes. Keken de dopingjagers in de urine van de sporters naar de klassieke sporen van dopinggebruik, dan zagen ze niets.
Volgens de betrapte sporters zelf was de positieve dopingtest het gevolg van het gebruik van supplementen met Tribulus. Daarin zit het aan cholesterol verwante furostanol protodioscin.

Stofjes in Tribulus veranderen niet in testosteron

Die stof, beweren supplementenhandelaren, zet in het lichaam om in testosteron. Maar volgens organisch chemici zitten er in het menselijk lichaam geen enzymen die je voor zo'n omzetting nodig hebt.
Tot dusver heeft onderzoek de organisch chemici gelijk gegeven. In proeven met mensen verhoogt Tribulus de testosteronspiegel niet. Geef je Tribulus aan krachtsporters, dan verbeteren hun prestaties niet.
Maar de dopingjagers uit Lausanne waren niet geïnteresseerd in prestatieverbetering. Ze wilden alleen weten of Tribulus kan leiden tot een positieve dopingtest. Dus gaven ze twee vrouwelijke atleten twee dagen achtereen Tribestan. Tribestan is het Tribulussupplement van Sopharma, het bedrijf dat Tribulus als eerste op de markt bracht. De atletes slikten drie keer per dag een dosis van vijfhonderd milligram.
Effect op de DHEA-spiegel konden de onderzoekers niet vinden. Hieronder zie je de concentratie DHEA in de urine van een proefpersoon.

Stofjes in Tribulus veranderen niet in testosteron

Ook de verhouding tussen testosteron en epitestosteron veranderde niet. Dat wijst erop dat de componenten in
Androsteron
Tribulus het lichaam niet aanzetten om meer testosteron of DHEA aan te maken. De theorie van de supplementenhandel dat Tribulus de werking van stuurhormonen als LH imiteert lijkt dus niet te kloppen.
Nou zou protodioscin nog kunnen omzetten in metabolieten van testosteron, zoals
Etiocholanolone
androsteron, androstenol of etiocholanolone.
Hierboven zie je androsteron. Het is een metaboliet van DHT. Etiocholanolone - je ziet de structuurformule hiernaast - is de 5-beta-analoog van androsteron. Etiocholanolone is de metaboliet van DHEA en testosteron die bij sommige gebruikers inwerkt op het immuunsysteem en koorts
Androstenol
veroorzaakt. Androstenol tenslotte is het steroid hieronder. Androstenol is een feromoon. Het is een metaboliet van androstenon.
De onderzoekers keken in de urine naar de samenstelling van die drie metabolieten. Preciezer: ze keken naar het type koolstofatomen in de moleculen van die drie metabolieten, naar de verhouding tussen het aantal koolstofatomen met twaalf en dertien deeltjes in hun kern. Moleculen uit planten hebben een andere verhouding dan moleculen die in de mens ontstaan. Als componenten in Tribulus omzetten in de metabolieten, dan zou je dat dus aan die verhouding [eigenlijk: isotoop-ratio] moeten zien. Hieronder zie je de isotoop-ratio's van de drie metabolieten in de urine van een atlete. Van effect is geen sprake.

Stofjes in Tribulus veranderen niet in testosteron

Sporters die positief zijn bevonden moeten een andere smoes bedenken.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken