|
||
|
||
2 2 - 0 7 - 2 0 0 0 Tribulus terrestris werkt niet
Tribulus terrestris draagt niet bij tot meer spierweefsel, meer afbraak van vet of meer kracht. Tot die conclusie kwamen onderzoekers van de University of Nebraska, die Tribulus terrestris acht weken lang op vijftien ervaren krachtsporters hebben uitgetest.
De vijftien krachtsporters kregen dagelijks 3.21 mg Tribulus terrestris per kilo lichaamsgewicht of een placebo. Voor en na de acht weken bepaalden de onderzoekers hoe goed de proefpersonen zich voelden, hun maximale kracht, hun gewicht en hun vetpercentage. Na die acht weken bleek dat de placebo-groep het iets beter had gedaan dan de Tribulus terrestris-groep. De sporters in de placebo-groep konden meer herhalingen maken op de bank en op de leg-press als ze daar 100 of 200% van hun gewicht op hadden liggen. Bij de Tribulus terrestris-groep ging alleen het aantal herhalingen op de leg-press omhoog.
Hoewel Tribulus terrestris al enkele jaren als sportsupplement wordt verkocht, wass nooit helemaal duidelijk of Tribulus terrestris nu werkt of niet. In Turkije gebruikten kruidendokters het kruid wel eens tegen een hoge bloeddruk en buikpijn. Met reden, want wetenschappers hebben ontdekt dat Tribulus terrestris de gladde spieren ontspant. Daardoor ontspannen de onwillekeurige spieren in de spijsverteringsorganen zodat buikpijn verdwijnt of zetten de vaatwanden uit, waardoor de bloeddruk zakt.
Anabolengebruikers rapporteren dat, ze na afloop van een anabolenkuur, groter testikels krijgen als ze Tribulus slikken. Dat zou wel eens het gevolg kunnen zijn van de vaatverwijdende eigenschappen van Tribulus terrestris. In de testes zit een fijnmazig netwerk van kleine vaatjes.
Het mechanisme van Tribulus terrestris is waarschijnlijk dat het kruid werkt als een NO-booster. Net als sildenafil, de actieve stof in Viagra. Dat verklaart de potentieverhogende werking van Tribulus, waarover overtuigende anekdotes de ronde doen. Maar de spiergroei versnellen, dat doet Tribulus niet.
Goed, er zijn een paar onderzoeksverslagen die beweren dat Tribulus terrestris de aanmaak van testosteron verhoogt. Die zijn echter allemaal verricht door de fabrikant, het Bulgaarse Sopharma. Vanouds verdient Sopharma enorme bedragen aan de verkoop van Tribulus terrestris. Die onderzoeken zijn nooit gepubliceerd in tijdschriften.
De actieve bestanddelen van Tribulus terrestris zijn steroidachtige stoffen, steroidal saponins. In 1996 ontdekten Japanse biologen nog een handvol nieuwe saponines in Tribulus. Daarmee is niet gezegd dat Tribulus terrestris 'dus' werkt: sterolen zijn ook steroiden, maar ze helpen je niet om spierweefsel op te bouwen.
Volgens de veterinaire onderzoeksliteratuur ontwikkelen landbouwdieren leverstoornissen als ze ergens grazen waar ook veel Tribulus groeit. De voornaamste oorzaak zijn schimmels op de plant, die schadelijke toxines afgeven. Die schimmels zijn wel eens aangetroffen op Tribulus terrestris in kruidenpreparaten.
Het onderzoek op atleten verscheen in Int J Sport Nutr Exerc Metab 2000 Jun;10(2):208-15. Andere gebruikte studies: Boll Chim Farm 1998 Dec;137(11):473-5, Phytochemistry 1996 Jul;42(5):1417-22, Ann Acad Med Singapore 2000 Jan;29(1):22-6. |
|
|