Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Seks       Plantaardige extracten       Testosteron & supplementen       Testosteron & leefstijl    

Not Tribulus terrestris, but Tribulus alatus

1 1 - 0 7 - 2 0 0 8

  Niet Tribulus terrestris, maar Tribulus alatus (Int Braz J Urol. 2007 Jul-Aug;33(4):554-8.) In de Sahara en het Midden-Oosten groeit het plantje Tribulus alatus. Het is verwant aan het in de sport overbekende Tribulus terrestris waarvan de supplementenindustrie beweert dat het de testosteronspiegel verhoogt. Wel, dat valt volgens recente studies reuze mee. Maar volgens Egyptische onderzoekers is Tribulus alatus andere koek.
De Egyptenaren deden proeven met mannelijke ratten. De dieren kregen veertig dagen achtereen dagelijks extracten van Tribulus alatus met een slangetje in hun maag gepompt. Daarna bepaalden de onderzoekers de hoeveelheid vrij testosteron in het bloed van de ratten.
De meest interessante metingen hebben we gearceerd.


Behandeling

Concentratie vrij testosteron in picogram per milliliter

Twee milliliter water per kilo per dag

0.75

Vijftig milligram per kilo lichaamsgewicht per dag / alcoholisch extract (70%) van de plant minus de wortels en minus de vruchten

2.96

Vijftig milligram per kilo lichaamsgewicht per dag / alcoholisch extract (70%) van de hele plant

3.9

12,5 milligram per kilo lichaamsgewicht per dag / chloroform-extract van de plant minus de wortels en minus de vruchten

3.88

12,5 milligram per kilo lichaamsgewicht per dag / ethylacetaat-extract van de plant minus de wortels en minus de vruchten

5.7

12,5 milligram per kilo lichaamsgewicht per dag / butanol-extract van de plant minus de wortels en minus de vruchten

2.93

12,5 milligram per kilo lichaamsgewicht per dag / ethanol-extract van de plant minus de wortels en minus de vruchten

3.38

12,5 milligram per kilo lichaamsgewicht per dag / chloroform-extract van de vruchten

21.3

12,5 milligram per kilo lichaamsgewicht per dag / ethylacetaat-extract van de vruchten

8

12,5 milligram per kilo lichaamsgewicht per dag / butanol-extract van de vruchten

8.81

12,5 milligram per kilo lichaamsgewicht per dag / ethanol-extract van de vruchten

18.75


Het ziet ernaar uit dat er in Tribulus alatus stoffen met een farmacologisch effect zitten. Het zou de moeite moeten lonen om ze op te sporen en ze misschien te synthetiseren.
De onderzoekers vermoeden dat het gaat om steroidverbindingen. Dat idee halen ze uit de literatuur. Russische onderzoekers hebben in de communistische tijd veel gepubliceerd over de anabole werking van plantenstoffen zoals deltoside en protodioscin. De supplementenindustrie heeft op basis van die studies
Niet Tribulus terrestris, maar Tribulus alatus
Tribulus terrestris op de markt gebracht, met de claim dat het plantje de testosteronspiegel verhoogt.
Sporters die op doping zijn betrapt grijpen het gebruik van Tribulus terrestris wel eens aan als excuus. Omdat sportwetenschappers wilden weten in hoeverre die sporters de waarheid spreken, is er vrij veel recent onderzoek naar de hormonale invloed van Tribulus terrestris. Een Bulgaarse studie vond geen effect van Tribulus terrestris op de aanmaak van LH, androstenedione en testosteron. Onderzoekers uit Lausanne rapporteerden soortgelijke resultaten. De Tribulussmoes werkt dus niet meer.
Recente studies melden geen prestatieverbetering door Tribulus terrestris. Geef je het supplement aan krachstporters, dan worden ze niet sterker of gespierder, rapporteerden Amerikaanse onderzoekers al acht jaar geleden. Australische onderzoekers, die Tribulus terrestris aan rugbyspelers gaven, vonden evenmin positieve effecten op lichaamssamenstelling en kracht.
Maar goed. Misschien werkt Tribulus alatus wel. Volgens Ergogenics' bronnen kopen Aziatische bedrijven de laatste maanden partijen Tribulus alatus op. Misschien dat we straks supplementen met Tribulus alatus in de webwinkels zien verschijnen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken