Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Vitamine D       Peper       Plantaardige steroiden       Cosmeceuticals    

1 7 - 1 0 - 2 0 0 6

  Russische studie lyrisch over de anabole werking van furostanolen (Biull Eksp Biol Med. 1998 Aug;126(8):178-81.) De actieve bestanddelen van Tribulus zijn volgens de supplementenindustrie natuurlijke steroidverbindingen in de plant,
Protodioscin
waarvan protodioscin zeg maar: cholesterol met een kudde suikers er aan vast de belangrijkste is. Protodioscin is een furostanol, net als deltoside.
Beide steroidstructuren, afkomstig van het plantje Olifantspoot of Dioscorea deltoide, zitten geconcentreerd in het Russische preparaat Deltostim. Met dat preparaat experimenteren de onderzoekers in deze publicatie. Het is een vertaling van een stuk dat in 1997 verscheen in Eksperimental'noi Biologii i Meditsiny.

Furastanol

In dit artikel injecteren de onderzoekers het preparaat in doses van 5, 10, 30 en meer milligram per kilo lichaamsgewicht per dag in ratten, zeven dag lang. De onderzoekers vergeleken het effect op prostaat en kringspier met dat van testosteronpropionaat.
Zoals je ziet overtrof de anabole werking van het plantenextract die van de werking van testosteron. Vooral in lage doseringen. De androgene werking was bovendien gering.
Het klinkt allemaal geweldig, al zijn we sceptisch.
Raar is trouwens dat een Tribulus-extract met veel protodioscin in een niet zo oude dierstudie juist juist wel de prostaat deed opzwellen...

1 5 - 1 0 - 2 0 0 6

  Peper verhoogt testosteron en schildklierhormoon (J Basic Clin Physiol Pharmacol. 2006;17(2):71-86.) In combinatie met een high fat diet, tenminste. Geef je ratten een dieet met veel vet, dan verslechteren hun lipiden. Piperine steekt daar een stokje voor, en duwt de hoeveelheid triglyceriden en slecht cholesterol in het bloed weer omlaag.
Piperine
Bovendien zorgt piperine ervoor dat de concentratie T3, T4 en testosteron in dieren die veel vet eten stijgt.
Het humane equivalent van de beproefde dosis is ongeveer een halve gram piperine per dag. Dat is ondoenlijk en waarschijnlijk gevaarlijk. Minpuntje.

2 3 - 0 9 - 2 0 0 6

  Forskolin bruint de huid (BBC) Forskolin, een plantenstofje in afslanksupplementen, bruint de huid. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in Nature. (Nature. 2006 Sep 21;443(7109):340-4.)
Forskolin
De Amerikanen deden proeven met bleke muisjes, bij wie het gen voor de melanocortin-1-receptor (MC1R) niet goed werkt. Net als bij Europeanen met rossig haar en een witte huid. Smeerden de onderzoekers zalf met forskolin op de huid van de muisjes, dan werden de muisjes toch bruin - zonder zonlicht.
Forskolin verhoogt de aanmaak van de second messenger cAMP in de pigment-vormende huidcel. CAMP geeft normaliter het signaal van de receptor aan de cel door.
De synthetisch gebruinde huid beschermde de muizen tegen schadelijk UV-licht.
Kritisch vraagje onzerzijds: wat doet forskolin bij een eventueel kankercelletje?

1 7 - 0 9 - 2 0 0 6

  Vitamine D-supplement verlaagt kans pancreaskanker met veertig procent (BBC) Kanker aan de alvleesklier is vaak dodelijk, en behalve roken en misschien aspirine (J Natl Cancer Inst. 2004 Jan 7;96(1):22-8.) zijn er geen leefstijlfactoren bekend die je kans op alvleesklierkanker verhogen of verlagen. Maar nu blijkt dan dat 400 IE vitamine D per dag slikken - honderd procent van de ADH - je kans verlaagt. Dat is de uitkomst van een epidemiologische meta-studie onder 120,000 mensen.
De onderzoekers waarschuwen dat teveel vitamine D schadelijk is, en benadrukken dat mensen nu niet te hoge hoeveelheden vitamine D moeten gaan slikken.

1 9 - 1 0 - 2 0 0 6

  Vergiftiging met cafeine is niet zeldzaam (UPI Oct. 17 2006) [Offline] Een Amerikaans vergiftigingscentrum ontving tussen 2001 en 2004 een kleine driehonderd gevallen.
Cafeine
Onderzoekers presenteerden een studie tijdens de 37ste jaarlijkse wetenschappelijke bijeenkomst van de American College of Emergency Physicians. Jongeren gebruiken cafeine vaker om zich energieker of opgewekt te voelen dan we denken, aldus Danielle McCarthy van Northwestern University.
"Part of the problem is that people do not think of caffeine as a drug, but as a food product."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken