Opgepoetst: 12-7-2022
Opgeladen: 18-1-2011
Opgeborgen in: Afslanksupplementen, Afslankmedicijnen, Carnitine
Translation: Weight loss with sibutramine goes faster when L-carnitine is added (15-2-2011)

Afvallen met sibutramine gaat sneller met L-carnitine

Artsen schrijven in de EU geen sibutramine meer voor, maar op de zwarte markt is het in de verte aan amfetamine verwante afslankmiddel nog steeds voorhanden. Het werkt beter in combinatie met L-carnitine, melden onderzoekers van de Italiaanse University of Pavia in Metabolism.


Afvallen met sibutramine gaat sneller met L-carnitine


Sibutramine
Sibutramine verhoogt de stofwisseling (en dus het calorieverbruik) en remt de eetlust. Het was in Europa op de markt als Meridia. Sibutramine was als afslankmedicijn, vergeleken met andere weight loss drugs, redelijk effectief, maar ging in de ban omdat het volgens grote studies hart- en vaatziekten in de hand bleek te werken. Net als een heleboel andere andere weight loss drugs.

Toen de Italianen gedurende een jaar dagelijks 10 milligram sibutramine aan 254 mannen en vrouwen met diabetes-2 gaven was sibutramine nog legaal.


Afvallen met sibutramine gaat sneller met L-carnitine


Studie
Omdat L-carnitine gewichtsverlies bewerkstelligt en positieve gezondheidseffecten heeft bij mensen met diabetes type-2, waren de onderzoekers benieuwd naar het effect van de combinatie subitramine-carnitine. Ze gaven dus de helft van hun proefpersonen alleen sibutramine, en de andere helft sibutramine plus dagelijks 2 gram L-carnitine.

Resultaten
De sibutraminegroep verloor in een jaar tijd 9.1 kg, de carnitine-sibutraminegroep 10.9 kg. De gecombineerde groep viel niet alleen meer af, maar leek ook gevoeliger voor insuline te worden.

HbA1c = versuikerd hemoglobine, een merker voor suikerziekte; FPG = fasting plasma glucose; PPG = postprandial plasma glucose; HOMA-IR = homeostasis model assessment of insulin resistance index fasting plasma insulin.


Afvallen met sibutramine gaat sneller met L-carnitine


Afvallen met sibutramine gaat sneller met L-carnitine


De suppletie met L-carnitine zorgde voor een verhoogde afgifte van het 'goede' vetcelhormoon adiponectin en een verminderde afgifte van de ontstekingsfactor TNF-alpha. Dat wijst erop dat L-carnitine de ontstekingen verminderde die het gevolg zijn van diabetes-2.

De toevoeging van L-carnitine zorgde niet voor extra bijwerkingen.

Geen sponsor
Voor de goede orde: het onderzoek is niet betaald door een fabrikant van L-carnitine, maar door de universiteit van de onderzoekers.

Bron:
Metabolism. 2011 Mar;60(3):421-9.

Meer:
Vetverlies door carnitine is geen mythe | Metastudie (10-7-2022)
Een supplement met carnitine vergroot vetverbranding door lichaamsbeweging (22-9-2021)
Begonnen met hardlopen? Carnitine maakt je sneller fit (en sneller slank) (4-7-2020)


Beweging verbrandt meer vet door zwarte bessen Jojo-effect misschien verleden tijd door suppletie met L-serine FAS-remmer Tamarindus indica stopt de groei van vetweefsels

Beweging verbrandt meer vet door zwarte bessen
Als je overtollige kilo's vet wilt kwijtraken door meer te bewegen, zorg er dan voor dat je meer anthocyanines binnenkrijgt.

Jojo-effect misschien verleden tijd door suppletie met L-serine
Afslanken is moeilijk, de verloren kilo's lichaamsvet na een geslaagd afslankdieet weghouden nog moeilijker.

FAS-remmer Tamarindus indica stopt de groei van vetweefsels
Een dagelijkse inname van driekwart tot anderhalve gram extract van de vruchten van Tamarindus indica kan misschien vetreserves helpen afbreken.