Opgeladen: 10-7-2022
Opgeborgen in: Afslanksupplementen, L-Carnitine
Translation: Carnitine supplementation promotes fat loss | Meta-study (11-7-2022)

Vetverlies door carnitine is geen mythe | Metastudie

De zeurpieten die beweren dat L-carnitine een waardeloos afslanksupplement is, hebben ongelijk. Je moet het effect van carnitine niet overdrijven, maar volgens een metastudie die is verschenen in Clinical Nutrition Espen werkt het spul wel degelijk vetverlies in de hand.


Vetverlies door carnitine is geen mythe | MetastudieMetastudie
Nasir Talenezhad, verbonden aan Shahid Sadoughi University of Medical Sciences in Iran, verzamelde en her-analyseerde 37 eerder verschenen trials waarin proefpersonen L-carnitine hadden gekregen en waarbij onderzoekers het effect van het supplement op de lichaamssamenstelling hadden bepaald. De duur van de suppletie varieerde van 3-8 weken, de dagelijkse dosis van 250-4000 milligram per dag.

In totaal hadden 2292 proefpersonen aan de studies meegewerkt.

Resultaten
Suppletie met L-carnitine bewerkstelligde inderdaad gewichtsverlies. Gemiddeld verloren de participanten 1.2 kilo van hun lichaamsgewicht en 2.1 kilo van hun vetmassa als ze carnitine gebruikten. Het effect was statistisch significant.

Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.


Vetverlies door carnitine is geen mythe | MetastudieVetverlies door carnitine is geen mythe | MetastudieDe afslankende werking van carnitine was, voor zover Talenezhad dat kon zien, optimaal bij een dosis van 2000 milligram per dag. Dat zie je hierboven.

De afslankende werking van L-carnitinesuppletie was groter in studies waarin de proefpersonen te zwaar of zelfs ronduit obees waren.

Bron:
Clin Nutr Espen. 2020 Jun;37:9-23.

Meer:
Een supplement met carnitine vergroot vetverbranding door lichaamsbeweging (22-9-2021)
Begonnen met hardlopen? Carnitine maakt je sneller fit (en sneller slank) (4-7-2020)
Humane studie: afslankcombo carnitine-choline werkt (2-2-2015)


L-Carnitine maakt vasten makkelijker en effectiever Fat burner carnitine heeft koolhydraten nodig Dit gebeurt er als je creatine, leucine en carnitine met elkaar combineert

L-Carnitine maakt vasten makkelijker en effectiever
Op z'n tijd is een paar dagen vasten reuze gezond, maar veel mensen hebben er grote moeite mee. Ze krijgen last van honger en vermoeidheid.

Fat burner carnitine heeft koolhydraten nodig
Alleen als je dit weet en toepast, werkt carnitine.

Dit gebeurt er als je creatine, leucine en carnitine met elkaar combineert
Je krijgt meer spieren, concludeert deze zwaar gesponsorde studie.