Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Duursport & voeding       L-Carnitine       Aminozuren       Duursportsupplementen    

1 8 - 0 7 - 2 0 0 8

  Fat burner carnitine heeft koolhydraten nodig (J Physiol. 2007 Jun 1;581(Pt 2):431-44.)

Als je afgaat op de fysiologische leerboeken, dan lijkt L-carnitine een geweldig supplement. Carnitine zorgt ervoor dat de spiercellen vetten verbranden. Geef mensen extra carnitine, en ze worden slanker en krijgen meer uithoudingsvermogen. Zou je zeggen. Jammer dat in veel studies carnitine geen klap doet. Britse onderzoekers hebben ontdekt waarom - en wanneer carnitine wel werkt.
In 1905 ontdekten fysiologen de aanwezigheid van carnitine in spierweefsel. Spieren bevatten zo
L-Carnitine
ongeveer alle carnitine die je vindt in het lichaam. L-Carnitine speelt een sleutelrol bij het transport van vetzuren door de membranen van de mitochondria van spiercellen, ontdekten onderzoekers in de jaren vijftig.
Volgens sommige - opvallend vaak door de industrie betaalde - studies werkt carnitine. Honderdplussers hebben bijvoorbeeld meer spierweefsel en minder vet als ze carnitine slikken. Het seksleven van mannen die de zestig zijn gepasseerd zou door carnitinesuppletie meer verbeteren dan door testosteron. [Tuurlijk - red.]
Allemaal mooi en aardig, maar hetzelfde carnitine doet helemaal niets in legio andere studies. Geef je carnitine aan dikke vrouwen die aan fitness doen en willen afvallen, dan verliezen die er geen kilootje extra door. Dat komt, luidt de consensus onder bewegingswetenschappers, omdat carnitinesuppletie bij gezonde volwassen mensen de concentratie carnitine in de spieren niet noemenswaardig verhoogt. Beweging doet dat wel, zeggen dierstudies.
Onderzoekers van de University of Nottingham hebben ontdekt onder welke condities carnitinesuppletie wel degelijk effectief is. Ze dienden L-carnitine toe [via een infuus - red.] aan gezonde jonge mannen terwijl die [ook via een infuus - red.] insuline en glucose kregen. De onderzoekers dienden net genoeg glucose toe om de glucosespiegel van hun proefpersonen constant te houden. De behandeling duurde vijf uur.
De witte staafjes in de figuur tabel hieronder vertellen wat er met de hoeveelheid carnitine gebeurt als de mannen maar een beetje insuline en glucose krijgen. De zwarte staafjes vertellen wat er gebeurt als de hoeveelheid toegediende insuline fors toeneemt.

Fat burner carnitine heeft koolhydraten nodig

Tijdens suppletie met carnitine neemt de hoeveelheid carnitine in de spieren dus meer toe naarmate er meer insuline in het lichaam circuleert. Carnitine werkt dus waarschijnlijk het beste als je het spul inneemt tijdens een goede maaltijd die de suiker- en insulinespiegel doet stijgen.
Het recente werk van de Britten lijkt vooral interessant voor duursporters, en pas op de tweede plaats voor krachtsporters en afslankers. Dat maken we op uit de onderstaande figuur.

Fat burner carnitine heeft koolhydraten nodig

Je kijkt naar de concentratie glycogeen in de spieren. De curve met het doorzichtige bolletje staat voor mannen die een zoutoplossing, insuline en glucose toegediend kregen. De curve met het zwarte bolletjes staat voor mannen die carnitine, insuline en glucose kregen.
Carnitine maakte dus dat spiercellen dertig procent meer glycogeen opslaan. Dat komt omdat de spiercellen minder suikers verbranden - en meer vetten. De hoeveelheid melkzuur in de spieren - een merker voor de verbranding van koolhydraten - nam dan ook af met veertig procent.
Als duursporters koolhydraten laden voor een wedstrijd, dan zou suppletie met carnitine kunnen helpen, maak je op uit de studie. Misschien dat hetzelfde geldt voor bodybuilders die vlak voor een wedstrijden hun spieren willen opladen met glycogeen.
Een beetje voorzichtigheid is echter op zijn plaats. Niet alleen omdat toediening via een infuus iets anders is als toediening via de voeding, maar ook omdat de projectleider van dit onderzoek op de loonlijst staat van Lonza, een fabrikant van carnitine.
Diepe, hele diepe zucht.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken