Opgepoetst: 4-4-2021
Opgeladen: 2-2-2015
Opgeborgen in: Afslanksupplementen, L-Carnitine, Choline
Translation: No translation yet

Humane studie: afslankcombo carnitine-choline werkt

In drogisterijen en stenen supplementenwinkels vind je afslanksupplementen met L-carnitine en choline. De echte supplementenliefhebbers vinden die maar heel gewoontjes, en halen er hun kennersneus voor op. Dat is niet terecht. De de formulering van die producten is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. In 2003 publiceerden onderzoekers van de universiteit van Tennessee in de VS een humane studie, waarin suppletie met 0.68 gram L-carnitine en 0.94 gram choline per dag vetverlies in de hand werkte.

L-Carnitine en choline
Humane studie: afslankcombo carnitine-choline werkt
L-Carnitine

Choline
Het lichaam maakt zelf zelf L-carnitine [bovenste structuurformule hiernaast] aan, en vleeseters krijgen er dagelijks ongeveer 200 milligram van binnen. Bij veganisten is de inname enkele milligrammen per dag, bij lacto-ovo-vegetariërs is dat enkele tientallen milligrammen. In de cellen sluist L-carnitine vetzuren de mitochrondria in, die de vetzuren omzetten in energie.

Choline [tweede structuurformule] is een voedingsstof met een keur aan functies. Eentje daarvan ontdekte Dileep Sachan, één van de auteurs van de studie waarover dit stukje gaat, in de jaren negentig van de vorige eeuw: choline laat het lichaam zuiniger omspringen met L-carnitine. Waarschijnlijk activeert choline de transportmechanismen waarmee cellen L-carnitine opnemen. [Am J Clin Nutr. 1996 Jun;63(6):904-10.]

Studie
Sachan en zijn collega Nobuko Hongu vroegen zich af choline en L-carnitine elkaars werking kunnen versterken. Ze waren in het bijzonder geïnteresseerd in het gezamenlijke effect van choline en L-carnitine op de vetverbranding.

De onderzoekers verdeelden 19 vrouwen van 18-54 jaar in 3 groepen. De ene kreeg een placebo, twee andere een supplement met L-carnitine en choline. Het supplement was opgelost in water, en dat dronken de vrouwen bij de maaltijd. Dat laatste, weten we sinds een paar jaar, verbetert waarschijnlijk de opname van L-carnitine.

De ene suppletiegroep kreeg eerst een week alleen choline, de andere eerst een week alleen L-carnitine. In week 2 en 3 kregen beide groepen volledige suppletie. In week 3 gingen alle proefpersonen extra bewegen. "All participants were asked to undertake 20 min of aerobic activity, such as walking, jogging and stair climbing, 3-5 days/week over and above their normal physical activity", schrijven de onderzoekers.


Humane studie: afslankcombo carnitine-choline werkt


Resultaten
De combinatie van beweging en suppletie verminderde het lichaamsgewicht en het vetpercentage, vertellen de figuren hieronder. De suppletie en beweging stopten op dag 21, maar op dag 35 waren de effecten nog steeds aanwezig.


Humane studie: afslankcombo carnitine-choline werkt

Humane studie: afslankcombo carnitine-choline werkt


In het bloed van de proefpersonen die de carnitine-choline-combinatie hadden gebruikt vonden de onderzoekers een verhoogde concentratie beta-hydroxybutyrate. Dat suggereert dat het supplement de vetverbranding liet toenemen.


Humane studie: afslankcombo carnitine-choline werkt


Bron:
J Nutr. 2003 Jan;133(1):84-9.

Meer:
L-Carnitine maakt vasten makkelijker en effectiever (29-12-2014)
Verdubbel je uithoudingsvermogen met de cafeine-carnitine-mix (28-11-2011)
L-Carnitine plus koolhydraten voor duursporters (15-9-2011)


Betaine en choline | Vetremmers en opbouwers van spierweefsel die beschermen tegen kanker Vet verliezen gaat sneller met twee gram choline per dag Paar gram choline verbetert coordinatievermogen

Betaïne en choline | Vetremmers en opbouwers van spierweefsel die beschermen tegen kanker
Sporters kennen betaïne en choline als stoffen die de aanmaak van spieren vergroten en die van lichaamsvet verminderen. Ze beschermen ook tegen kanker.

Vet verliezen gaat sneller met twee gram choline per dag
Onderzoekers van Zagazig University in Egypte gaven die vrouwelijke vechtsporters een week cholinesupplementen.

Paar gram choline verbetert coördinatievermogen
Sporters die 70 minuten voor een wedstrijd of training 2 gram choline slikken mikken, schieten, trappen of slaan waarschijnlijk zuiverder.