Opgepoetst: 12-11-2019
Opgeladen: 29-12-2014
Opgeborgen in: L-Carnitine, Deeltijdvasten
Translation: L-Carnitine makes fasting easier and more effective (3-2-2015)

L-Carnitine maakt vasten makkelijker en effectiever

L-Carnitine maakt vasten makkelijker en effectiever
Op z'n tijd is een paar dagen vasten reuze gezond, maar veel mensen hebben er grote moeite mee. Ze krijgen last van honger en vermoeidheid. Artsen van het academisch ziekenhuis van Sun Yat-Sen University in China ontdekten dat suppletie met L-carnitine daartegen helpt. Bovendien verhoogt L-carnitine het aantal kilo's lichaamsvet dat je door vasten kunt verliezen.

Studie
De Chinezen experimenteerden met 2 groepen van elk 15 dikke volwassenen. De ene groep kreeg gedurende 7 dagen dagelijks 2 injecties met 2 gram L-carnitine, de andere groep kreeg injecties zonder actieve stoffen.

De Chinezen kozen voor injecties omdat het lichaam oraal toegediende L-carnitine slecht opneemt. Hoe je dat dat probleem kunt omzeilen lees je hier.

Op dag 3 van het experiment gingen alle proefpersonen vasten. Ze aten dagelijks slechts 200 kilocalorieën, bijvoorbeeld in de vorm van de groentensoep die ze bij het ontbijt en de lunch gebruikten. Tijdens de vastenperiode wandelden de proefpersonen een paar uur per dag.

Resultaten
De injecties met L-carnitine versnelden de afname van het lichaamsgewicht. De placebogroep verloor 3.2 kilo, de L-carnitine-groep 4.6 kilo. De proefpersonen die L-carnitine kregen verloren bovendien meer centimeters van hun taille.


L-Carnitine maakt vasten makkelijker en effectiever


L-Carnitine maakt vasten makkelijker en effectieverDe placebogroep rapporteerde tijdens het experiment een toename van de hongergevoelens. Bij de L-carnitinegroep namen de hongergevoelens af.


L-Carnitine maakt vasten makkelijker en effectieverBij de placebogroep nam tijdens de proef de fysieke vermoeidheid toe en bleef de mentale vermoeidheid gelijk. Bij de L-carnitine-groep namen de fysieke en de mentale vermoeidheid juist af.


L-Carnitine maakt vasten makkelijker en effectieverConclusie
"Interestingly, together with fatigue improvement, weight loss and anorexia was significantly promoted with intravenous L-carnitine administration during modified fasting therapy in our study", schrijven de onderzoekers.

"In addition, a reduction in waist circumference was also seen in the L-carnitine group. Based on these results, it was inferred that L-carnitine was able to promote lipolysis and contribute to preservation of lean body mass during fasting."

Bron:
Nutr J. 2014 Nov 26;13:110.

Meer:
Met drie gram L-carnitine hebben voetbalspelers een streepje voor (14-10-2013)
De antikatabole werking van een paar gram L-carnitine (25-8-2012)
L-Carnitine: ouder dan een eeuw en toch spiermassa opbouwen (1-3-2012)


Dagelijkse dosis van 600 milligram carnitine reduceert spierkramp

Acetyl-L-carnitine verjongt oude spieren

Carnitine maakt bodybuilders sterker

Dagelijkse dosis van 600 milligram carnitine reduceert spierkramp
Of gezonde mensen en sporters iets aan dit verkennende onderzoek hebben? Dat weten we niet zeker. De Japanse onderzoekers gebruikten diabeten als proefpersoon. Maar toch.

Acetyl-L-carnitine verjongt oude spieren
Oudere spieren functioneren minder goed dan jonge spieren, en dat komt onder meer doordat oudere spieren minder snel voedingsstoffen omzetten in energie. In oudere spiercellen werken de mitochondria, de energiecentrales van de cel, minder goed.

Carnitine maakt bodybuilders sterker
Als bodybuilders of andere krachtsporters elke dag 2 gram L-carnitine innemen bij een maaltijd, kunnen ze meer reps uit hun sets halen. Onderzoek uit Iran.