Opgeladen: 12-7-2020
Opgeborgen in: Kankerpreventie, Betaïne, Choline
Translation: Betaine & choline | Body recompositioning nutrients that protect against cancer (13-7-2020)

Betaïne en choline | Vetremmers en opbouwers van spierweefsel die beschermen tegen kanker

Sporters kennen betaïne en choline als stoffen die de aanmaak van spieren vergroten, en die van lichaamsvet verminderen. Volgens een metastudie, die Chinese oncologen van Nanjing Medical University publiceerden in Scientific Reports, beschermen deze twee stoffen ook tegen kanker.

Betaïne & choline
Zowel betaïne als choline fungeren in het lichaam als methyldonoren. Cellen gebruiken die methylgroepen om beschadigd DNA te repareren, en dus vermoeden voedingswetenschappers dat een voedingspatroon met veel choline en betaïne de kans op sommige vormen van kanker vermindert. Bovendien gebruiken cellen choline als een bouwsteentje voor hun membranen.


Betaine en choline | vetremmers en opbouwers van spierweefsel die beschermen tegen kanker


Studie
De onderzoekers traceerden 11 eerder gepubliceerde studies in de wetenschappelijke literatuur, voegden de uitkomsten samen en analyseerden ze opnieuw.

Resultaten
Vergeleken met een dieet met weinig betaïne verminderde een dieet veel betaïne de kans op kanker met 14 procent. Een dieet met veel choline verlaagde de kans op kanker met 18 procent.


Betaine en choline | vetremmers en opbouwers van spierweefsel die beschermen tegen kanker


Betaine en choline | vetremmers en opbouwers van spierweefsel die beschermen tegen kanker


Toen de onderzoekers keken naar het effect van een voedingspatroon met en relatief veel betaïne en relatief veel choline, verminderde de kans op kanker met 40 procent.


Betaine en choline | vetremmers en opbouwers van spierweefsel die beschermen tegen kanker


De onderzoekers konden berekenen dat voor elke toename van 100 milligram choline plus betaïne in het dieet de kans op kanker afname met 11 procent.

Conclusie
"Our meta-analysis manifests that choline and betaine consumption possesses the ability to lower cancer risk", schrijven de onderzoekers. "However, these results should be considered with caution on account of the considerable heterogeneity, the potential biases and confounding factors."

"Further studies well designed as large prospective studies and placebo-controlled intervention trials on choline and betaine supplementation are warranted to ascertain the results and establish the potential dose-response relationship."

Bron:
Sci Rep. 2016 Oct 19;6:35547.

Meer:
Meer choline en betaïne in je voeding betekent meer spieren en minder vet (15-3-2018)


MSM, een spierversterker die kankercellen saboteert AHCC vergroot overlevingskansen kankerpatienten Supplement met vitamine D helpt vrouwen met borstkanker overleven

MSM, een spierversterker die kankercellen saboteert
Volgens fundamenteel onderzoek van Konkuk University in Zuid-Korea beschermt MSM tegen kanker.

AHCC vergroot overlevingskansen kankerpatiënten
Als patiënten met een gevorderde vorm van leverkanker AHCC gebruiken, nemen mogelijk hun overlevingskansen toe.

Supplement met vitamine D helpt vrouwen met borstkanker overleven
Onderzoekers van het Royal College of Surgeons in Ireland ontdekten een niet-toxische strategie die vrouwen met borstkanker kan beschermen tegen hun ziekte.