Opgeladen: 22-9-2021
Opgeborgen in: L-Carnitine, Duursportsupplementen Afslanksupplementen
Translation: During exercise, the body burns more fat by supplementing with carnitine (23-9-2021)

Een supplement met carnitine vergroot vetverbranding door lichaamsbeweging

Lichaamsvet verliezen door meer te bewegen is nog steeds een hele interessante afslankstrategie. Een afslankstrategie die bovendien effectiever wordt door suppletie met L-carnitine. Maar dan moet je wel weten hoe je carnitine moet gebruiken.


Een supplement met carnitine vergroot vetverbranding door lichaamsbeweging


Studie
Engelse fysiologen, verbonden aan University of Nottingham, verdeelden 14 gezonde mannelijke zestigers en zeventigers in 2 groepen.

Gedurende 25 weken gebruikte de helft van de mannen dagelijks een shake met 44 gram koolhydraten en 14 gram eiwitten. Die combinatie zorgt voor een fikse stijging van de insulinespiegel.

De mannen in de andere groep kregen dagelijks een vergelijkbare shake, maar daarin zat ook nog 3 gram carnitine in de vorm van 4.4 gram carninitetartraat. Spieren nemen carnitine alleen op als er ook relatief veel glucose en vooral insuline in de bloedbaan circuleert. Maar over het belang van insuline en glucose voor de opname van carnitine lees je hier en hier.

2 keer per week fietsten de mannen gedurende een uur op 50 procent van hun maximale zuurstofopname. Bij die intensiteit kun je nog een geanimeerd gesprek voeren.

Voor en na de suppletieperiode bepaalden de Britten hoeveel carnitine in de spiercellen van de proefpersonen aanwezig was. Bovendien lieten ze de proefpersonen, zowel voor als na de suppletie, een uur fietsen en bepaalden daarbij hoeveel koolhydraten en vetzuren de proefpersonen verbruikten.

Resultaten
Suppletie met carnitine liet de concentratie carnitine in de spiercellen van de proefpersonen toenemen met ongeveer 20 procent.


Een supplement met carnitine vergroot vetverbranding door lichaamsbeweging


Die toename van de concentratie carnitine ging gepaard met een vergelijkbare toename van de totale vetverbranding tijdens inspanning. De totale verbranding van vetzuren die waren opgeslagen in spiercellen plus vetzuren die de spiercellen opnamen uit het bloed nam toe met 20 procent.


Een supplement met carnitine vergroot vetverbranding door lichaamsbeweging


Het vetpercentage van de proefpersonen veranderde niet significant. Maar goed, de onderzoekers hadden hun experiment ook niet ontworpen om het effect van carnitine op vetverlies aan te tonen.

Conclusie
"This is the first study to demonstrate that a carnitine-mediated increase in fat oxidation is achievable in older individuals," schrijven de onderzoekers. Dat carnitinesuppletie de vetverbranding kan verhogen in jongere leeftijdsgroepen was al eerder aangetoond.

"This warrants further investigation given reduced lipid turnover is associated with poor metabolic health in older adults."

Bron:
Aging Cell. 2021;20:e13303.

Meer:
Begonnen met hardlopen? Carnitine maakt je sneller fit (en sneller slank) (4-7-2020)
Carnitine maakt type-2-diabeten misschien gezonder (24-6-2020)
Dagelijkse dosis van 600 milligram carnitine reduceert spierkramp (28-9-2019)


Carnitine maakt bodybuilders sterker Twee gram L-carnitine per dag beschermt spieren van sporters Q10 en L-carnitine effectief tegen migraine

Carnitine maakt bodybuilders sterker
Als bodybuilders of andere krachtsporters elke dag 2 gram L-carnitine innemen bij een maaltijd, kunnen ze meer reps uit hun sets halen.

Twee gram L-carnitine per dag beschermt spieren van sporters
Een dagelijkse dosis van 2 gram L-carnitine beschermt de spieren van sporters tegen afbraak.

Q10 en L-carnitine effectief tegen migraine
Suppletie met 30 milligram Q10 en 500 milligram L-carnitine per dag kan het leven van mensen met migraine drastisch verbeteren.