Opgeladen: 24-6-2020
Opgeborgen in: Insuline, glucose & insulineversterkers, L-Carnitine
Translation: Carnitine makes type 2 diabetics healthier (25-6-2020)

Carnitine maakt type-2-diabeten misschien gezonder

Carnitine maakt type-2-diabeten gezonder
Als type-2-diabeten elke dag 2 gram L-carnitine slikken, worden ze misschien gezonder. Hun gevoeligheid voor insuline neemt toe, en hun cholesterolspiegel verbetert. Dat suggereert een humaan onderzoek dat Griekse onderzoekers, verbonden aan de University of Thessaly, publiceerden in Cureus. Het klinkt veelbelovend, maar er is nogal wat op de opzet van de studie aan te merken.

Studie
De onderzoekers bestudeerden 181 proefpersonen van 50-65 jaar. Alle proefpersonen hadden diabetes type-2, en waren patiënt bij de privé-kliniek van Dimitrios Karalis, de eerste auteur van de studie.

Gedurende 6 maanden slikten de proefpersonen elke dag 2 gram L-carnitine. Ze namen het supplement in op de nuchtere maag, waarschijnlijk vlak voor het ontbijt.

Resultaten
Tijdens de suppletieperiode zakte de nuchtere glucosespiegel. Helemaal significant was die daling echter niet.


Carnitine maakt type-2-diabeten gezonder


Carnitine maakt type-2-diabeten gezonder


Hb1Ac is een merker voor de blootstelling aan glucose gedurende een langere periode. Tijdens de suppletieperiode zakte de Hb1AC-spiegel - en die afname was wel significant.

Tijdens de suppletieperiode zakte de concentratie triglyceriden. Ook die afname was significant.


Carnitine maakt type-2-diabeten gezonder


Tijdens de suppletieperiode kregen de proefpersonen na en tijdens lichaamsbeweging minder last van vermoeidheid, en werden ze mentaal actiever. Ze gingen bovendien beter slapen.

Geen placebogroep
De onderzoekers gebruikten geen controlegroep, en da's jammer. Als je hun studie goed leest, wordt die proefopzet nog jammerder. Zelfs de grootste voorstander van supplementen gaat twijfelen of de gemeten effecten wel het gevolg zijn van suppletie met L-carnitine.

Tijdens de suppletieperiode kregen de proefpersonen om te beginnen voedingskundige begeleiding, schrijven de Grieken. De proefpersonen werden gestimuleerd om gezonder te eten, en ook een gezond gewicht te bereiken. Mogelijk vielen ze dus een beetje af. Gewichtsverlies kan type-2-diabeten helpen om hun ziekte onder controle te krijgen.


Carnitine maakt type-2-diabeten gezonder


Tijdens de suppletieperiode bewogen de proefpersonen drie keer per week. Beweging verbetert niet alleen de insulinegevoeligheid, maar kan ook de triglyceridenspiegel verlagen.


Carnitine maakt type-2-diabeten gezonder


Conclusie
De onderzoekers zijn zich van die beperkingen bewust, blijkt uit hun conclusies.

"The present study attempted to demonstrate the possible benefits of carnitine administration as a dietary supplement in patients with type II diabetes, under the condition of following the Mediterranean diet as a recommended treatment option, and managed to detect a series of variable changes in the glycemic and lipid profile of these patients", schrijven ze.

"However, research in this field is at an early stage and more studies should be made to support our findings."

Bron:
Cureus. 2020 May 5;12(5):e7982.

Meer:
Dagelijkse dosis van 600 milligram carnitine reduceert spierkramp (28-9-2019)
Carnitine maakt bodybuilders sterker (10-8-2019)
Beter presteren met koolhydraatarm dieet dankzij L-carnitine (23-3-2016)


Twee gram L-carnitine per dag beschermt spieren van sporters L-Carnitine maakt vasten makkelijker en effectiever L-Carnitine is een haargroeimiddel

Twee gram L-carnitine per dag beschermt spieren van sporters
Of het antikatabole effect van L-carnitine spieropbouw versnelt? Daar hebben de onderzoekers niet naar gekeken. Maar wie weet...

L-Carnitine maakt vasten makkelijker en effectiever
Op z'n tijd is een paar dagen vasten reuze gezond, maar veel mensen hebben er grote moeite mee. Ze krijgen last van honger en vermoeidheid.

L-Carnitine is een haargroeimiddel
Sporters kennen L-carnitine als een stof die de verbranding van vetzuren door spiercellen stimuleert en duurprestaties verbetert. In lotions werkt datzelfde L-carnitine als een haargroeimiddel, zeggen deze onderzoekers.