Opgeladen: 23-3-2016
Opgeborgen in: L-Carnitine, Koolhydraatarm dieet
Translation: Achieve better performance on low-carb diet by using L-carnitine (2-6-2016)

Beter presteren met koolhydraatarm dieet dankzij L-carnitine

Sporters die een koolhydraatarm dieet gaan volgen hebben - in ieder geval de eerste paar weken - misschien baat bij suppletie met L-carnitine. Dat suggereert een dierstudie die biochemici van het Defence Food Research Laboratory in India hebben gepubliceerd in de Journal of Physiology and Biochemistry. Het humane equivalent van de beproefde dosis is 2 tot 4 gram L-carnitine per dag.

L-Carnitine
Als de mitochondria in de cellen vetzuren omzetten in energie, dan gebruiken ze daarvoor L-carnitine. Vandaar dat supplementenmakers al tientallen jaren producten met L-carnitine op de markt zetten die afslankers sneller lichaamsvet moeten verliezen en sporters intensiever moeten laten trainen.

Meer over de effecten van suppletie met L-carnitine vind je hier.

Studie
De onderzoekers gaven ratten een high fat diet. Het voer van de dieren bestond voor 10 of 15 procent uit vet. Voor mensen is dat een low fat diet, maar knaagdieren zijn geen mensen. Ze kunnen niet goed tegen vet.

Daarnaast lieten de onderzoekers de ratten regelmatig zwemmen, en bepaalden vervolgens hoe lang het duurde totdat de ratten kopje-onder gingen. Een deel van de dieren kreeg L-carnitine toegediend, een ander deel niet. Het humane equivalent van de dosis die de onderzoekers gebruikten is ongeveer 2-4 gram L-carnitine per dag.

Resultaten
In de figuur hieronder zie je dat bij de muizen die voer kregen dat voor 10 procent uit vet bestond het uithoudingsvermogen sneller toenam als de dieren ook L-carnitine kregen.


Beter presteren met koolhydraatarm dieet dankzij L-carnitine


Beter presteren met koolhydraatarm dieet dankzij L-carnitine


De figuur hierboven vertelt dat L-carnitine hetzelfde effect had bij de proefdieren die voer kregen dat voor 15 procent uit vet bestond.

In het bloed van de proefdieren die L-carnitine hadden gekregen vonden de onderzoekers na de laatste zwemsessie meer triglyceriden en glucose, en minder ureum [PUN] dan in het bloed van de muizen die geen L-carnitine hadden gekregen. Suppletie met L-carnitine had de energievoorziening van de spiercellen kennelijk verbeterd.


Beter presteren met koolhydraatarm dieet dankzij L-carnitine


Conclusie
"The findings of the present study provide the basis for human use of L-carnitine as performance enhancers under exercise-induced oxidative stress", resumeren de onderzoekers. "Further studies are required to understand the physiology, biochemistry, and pharmacology of L-carnitine supplementation in human volunteers."

Bron:
J Physiol Biochem. 2013 Dec;69(4):799-809.

Meer:
L-Carnitine plus koolhydraten voor duursporters (15-9-2011)
Fat burner carnitine heeft koolhydraten nodig (18-7-2008)
Dierstudie: intensieve inspanning verbrandt meer vet door L-carnitine (1-2-2004)


L-Carnitine-L-Tartraat herstelt spieren na training
Humane studie. Effectieve dosis: 2 gram L-carnitine per dag.

Afslanken met sibutramine gaat sneller met L-carnitine
Humane studie. Effectieve dosis: 2 gram L-carnitine per dag.

Verdubbel je uithoudingsvermogen met de cafeïne-carnitine-mix
Humane studie. Effectieve dosis: 400 milligram cafeïne, 15 gram L-carnitine.