Opgeladen: 30-11-2015
Opgeborgen in: L-Carnitine, Duursportsupplementen
Translation: Two grams L-carnitine daily protects athletes' muscles (31-12-2015)

Twee gram L-carnitine per dag beschermt spieren van sporters

Een dagelijkse dosis van 2 gram L-carnitine beschermt de spieren van sporters tegen afbraak. Dat blijkt uit een humane studie die bewegingswetenschappers van Islamic Azad University in Iran hebben gepubliceerd in de Asian Journal of Sports Medicine. Of het antikatabole effect van L-carnitine spieropbouw versnelt? Daar hebben de onderzoekers niet naar gekeken. Maar wie weet...

L-Carnitine
De cellen van je lichaam zetten voedingsstoffen om in energie in hun mitochondria. Mitochondria Kun je daarom zien als moleculaire energiecentrales. En als mitochondria energiecentrales zijn, dan zijn L-carnitine-moleculen de vrachtwegens die de kolen vergistbare biomassa aanvoeren. Vandaar de grote interesse voor suppletie met L-carnitine onder bewegingswetenschappers.

Studie
De onderzoekers verdeelden 22 lichamelijk actieve jonge mannen in twee groepen. De ene groep slikte gedurende twee weken elke dag een placebo, de andere een supplement met 2 gram L-carnitine. Toen de twee weken voorbij waren lieten de onderzoekers de mannen gedurende 15 minuten hardlopen.

L-Carnitine
Voordat de suppletie begon [Base], vlak voordat de mannen moesten rennen [Pre], vlak nadat ze hadden gerend [Post] en nog eens 2 [2 h] en 24 uur daarna [24 h] analyseerden de onderzoekers het bloed van de proefpersonen.

Resultaten
De hardloopsessie verhoogde de concentratie van de enzymen LDH en CK in het bloed van de mannen, maar de toename was beduidend minder bij de mannen die carnitine hadden gekregen. LDH en CK zijn merkers voor spierschade. Suppletie met L-carnitine verminderde kennelijk de spierschade.


Twee gram L-carnitine per dag beschermt spieren van sporters


Twee gram L-carnitine per dag beschermt spieren van sporters


Twee gram L-carnitine per dag beschermt spieren van sporters


TBARS is een merker voor de activiteit van vrije radicalen. Dat zijn agressieve moleculen, die celstructuren kunnen beschadigen en onder meer vrijkomen tijdens intensieve fysieke inspanning. De hardloopsessie verhoogde de concentratie TBARS in het bloed van de proefpersonen, maar die stijging was minder hoog bij de mannen die L-carnitine hadden geslikt.

Tenslotte hield suppletie met L-carnitine de antioxidantwerking van het bloed op peil. Antioxidanten kunnen vrije radicalen neutraliseren.


Twee gram L-carnitine per dag beschermt spieren van sporters


Conclusie
"The present study demonstrates that an acute bout of exercise can induce oxidative stress in active healthy young men", schrijven de onderzoekers in de laatste alinea van hun publicatie. "Two-week daily oral supplementation with L-carnitine has some alleviating effects on lipid peroxidation and muscle damage indices in favour of increased antioxidant capacity."

"Nevertheless, the exact mechanism of L-carnitine in attenuating the markers of oxidative stress is not well established and further exploration is needed."

Wilde speculatie onzerzijds
Makers van sportsupplementen stoppen L-carnitine wel eens in supplementen die de spiergroei moeten bevorderen. Dit onderzoek suggereert dat die supplementen door het verminderen van de spierafbraak tijdens intensieve workouts inderdaad wel eens zouden kunnen werken.

Uit literatuur over de effecten van suppletie met L-carnitine komt de ene keer zus en de andere keer zo. Dat komt waarschijnlijk omdat het lichaam L-carnitine uit supplementen alleen opneemt als je supplementen samen met een flinke hoeveelheid koolhydraten binnenkrijgt.

Meer daarover lees je hier en hier.

Bron:
Asian J Sports Med. 2014 Jun;5(2):123-8.

Meer:
De antikatabole werking van een paar gram L-carnitine (25-8-2013)
L-Carnitine-L-Tartraat herstelt spieren na training (17-8-2010)
L-Carnitine L-Tartraat versnelt herstel na krachttraining (29-8-2003)


De antikatabole werking van 100 mg DHEA per dag
Humane studie.

MSM beschermt spieren tijdens inspanning
Geteste dosis: een gram MSM voor elke 10 kilo lichaamsgewicht.

MSM versnelt herstel na krachttraining
Geteste dosis: 3 gram MSM.