0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Krachttraining, voeding & suppletie       L-Carnitine     Aminozuren Aminozuren Aminozuren  Aminozuren     Krachttraining Krachttraining Krachttraining  Krachttraining    

1 7 - 0 8 - 2 0 1 0

  L-Carnitine-L-Tartraat herstelt spieren na training (Metabolism. 2010 Aug;59(8):1190-9.)

Je kent L-carnitine als een stof dat de verbranding van vet zou moeten stimuleren. Bewegingswetenschappers van de University of Connecticut zijn een nieuwe toepassing van L-carnitine op het spoor. Volgens hun studies versnelt een bescheiden doses L-carnitine het herstel van spieren na krachttraining.

De onderzoekers onderzochten al eerder het bevordering van herstel door carnitine, maar toen waren redelijk doortrainde jonge mannen hun proefpersonen. In hun nieuwe onderzoek, dat deze maand verscheen in Metabolism, deden de onderzoekers proeven met mannen en vrouwen van 40-55 jaar die bovendien geen ervaring hadden met krachttraining.

De proefpersonen slikten 3 weken lang elke dag 2 gram L-carnitine in de vorm van L-carnitine-L-tartraat. Daarna moesten ze trainen met gewichten. De mannen maakten 4 sets van 15 reps op een squatmachine, de vrouwen deden hetzelfde op de leg-press. De eerste drie dagen na de training bleven de proefpersonen het supplement gebruiken.

De onderzoekers herhaalden de procedure, maar gaven de proefpersonen toen een placebo.

Als je afgaat op analyses van bloedmonsters van de proefpersonen werkte L-carnitine subiet. Suppletie verminderde de stijging van de concentratie myoglobine en creatinekinase. Dat zijn eiwitten die in spiercellen thuishoren, maar vrijkomen als spiercellen worden beschadigd. Hoe minder je ervan na een training in het bloed terugvindt, des te minder schade hebben de spieren opgelopen.


L-Carnitine-L-Tartraat herstelt spieren na training

L-Carnitine-L-Tartraat herstelt spieren na training


Suppletie remde ook de stijging van hypoxanthine, het enzym hypoxanthine-oxidase en malondialdehyde na de training. Ook dat betekent dat cellen minder schade hebben opgelopen door L-carnitine.

De proefpersonen hadden na de training minder last van spierpijn als ze L-carnitine gebruikten. Maar toen de proefpersonen vlak voor de krachttraining [D0], 1 dag daarna [D1], 2 dagen daarna [D2], 3 dagen daarna [D3] en 4 dagen daarna [D4] zo snel mogelijk een trap van 10 treden op en af moesten lopen, was er van een statistisch significant effect geen sprake. Bij de mannen gebeurde er zelfs helemaal niks.


L-Carnitine-L-Tartraat herstelt spieren na training


"L-Carnitine L-Tartrate supplementation can beneficially affect postexercise markers of metabolic stress, muscle disruption, and muscle soreness in men and women older than 40 years", concluderen de onderzoekers.

De Amerikanen publiceerden eerder een studie waarin L-carnitine na een training de spiercellen meer androgene hormonen liet opnemen. Een maaltijd voor de training deed in die studie trouwens hetzelfde, maar je wordt door de recente berichten wel nieuwsgierig naar het effect van langdurig gebruik van carnitine door krachtsporters.

Ook dit onderzoek is betaald door Lonza, een fabrikant van carnitine.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken