Opgeladen: 13-6-2022
Opgeborgen in: Bessen, Afslanksupplementen
Translation: Blackcurrant extract increases fat oxidation during moderate-intensity exercise (14-6-2022)

Beweging verbrandt meer vet door zwarte bessen

Als je overtollige kilo's vet wilt kwijtraken door meer te bewegen, zorg er dan voor dat je meer anthocyanines binnenkrijgt. Die dingen zitten in bessen en zorgen er misschien voor dat matig-intensieve beweging meer vet verbrandt.


Beweging verbrandt meer vet door zwarte bessenStudie
Onderzoekers van de University of Chichester gaven studentes gedurende een week elke dag een placebo. Bij een andere gelegenheid kregen de proefpersonen gedurende een week 2 capsules met een extract van zwarte bessen. De onderzoekers gebruikten CurraNZ. De producent van dat extract, Health Currancy, betaalde de studie.

Elke capsule bevatte 300 milligram extract. Daarin zaten 100 milligram anthocyanines zoals delphinidine-3-rutinoside, delphinidine-3-glucoside, cyanidine-3-rutinoside en cyanidine-3-glucoside.

Na de suppletieperiode lieten de onderzoekers hun proefpersonen gedurende een half uur wandelen in een stevig tempo op een treadmill. Daarbij bepaalden ze hoeveel vet en glucose de vrouwen verbrandden.


Beweging verbrandt meer vet door zwarte bessenResultaten
Suppletie met het zwarte bessenextract verhoogde de verbranding van vet, maar verminderde de verbranding van koolhydraten.


Beweging verbrandt meer vet door zwarte bessen

Beweging verbrandt meer vet door zwarte bessenHet effect van het supplement op de vetverbranding was groter naarmate de vrouwen meer lichaamsvet hadden. Hoe meer vet de vrouwen volgens scans op hun armen, benen of romp hadden, hoe meer suppletie de verbranding van vet omhoog joeg.

Andere studies
Volgens eerder gepubliceerd en eveneens gesponsord onderzoek kunnen ongetrainde proefpersonen die een supplementen met een extract van zwarte bessen gebruiken een beetje meer vet verbranden als ze fietsen. In dat onderzoek leggen de proefpersonen door suppletie ook een grotere afstand af.

Eenzelfde effect is aangetoond in studies waarin sporters fungeerden als proefpersoon en in studies waarin proefpersonen meerdere keren achtereen explosief bewogen.

Mechanisme
Volgens sommige onderzoekers prikkelt een extract van zwarte bessen mechanismen waardoor spieren makkelijker vet verbranden, volgens anderen vergroten zwarte bessen de hoeveelheid zuurstof die het lichaam kan opnemen.


Beweging verbrandt meer vet door zwarte bessenDaarnaast zijn er studies die suggereren dat het mechanisme meer met neurologische processen van doen heeft. Volgens die studies vergroot zwarte bessenextract de activiteit van dopamine in de hersenen.

Bron:
Nutrients. 2022 Apr 1;14(7):1475.

Meer:
Eiwitshake voordat je gaat bewegen zorgt voor meer vetverbranding (24-6-2019)
Bewegen in nuchtere toestand traint je vetweefsel om zichzelf af te breken (11-4-2017)
Dagenlang meer vet verbranden na 15 minuten krachttraining (12-10-2010)


Vet verbranden met circuittraining lukt beter met extra vitamine D Meer bewegen wordt makkelijker door supplement met vitamine C Suikers in frisdrank saboteren de vetverbranding

Vet verbranden met circuittraining lukt beter met extra vitamine D
Een supplement met extra vitamine D kan de positieve effecten van circuittraining op de lichaamssamenstelling versterken.

Meer bewegen wordt makkelijker door supplement met vitamine C
Als je zo doorgaat, krijg je diabetes. Of sterf je straks door een hartaanval. Je moet meer bewegen - maar je kunt het eenvoudig niet opbrengen.

Suikers in frisdrank saboteren de vetverbranding
Frisdrank maakt dik en niet alleen omdat de meeste frisdranken caloriebommetjes zijn. Ook het soort suiker in fris is er debet aan, vermoeden onderzoekers.