Opgeladen: 8-8-2019
Opgeborgen in: Cerebrogenics, Bessen, Plantaardige extracten
Translation: Blackcurrants boost dopamine, make physical activity more enjoyable (9-8-2019)

Zwarte bessensap verhoogt dopamine, maakt beweging aangenamer

Zwarte bessensap verhoogt dopamine, maakt lichaamsbeweging aangenamer
Een glas zwarte bessensap, ingenomen voor langdurige matig-intensieve lichaamsbeweging, maakt die beweging minder vermoeiend. En dat komt, ontdekten onderzoekers van het Nieuw-Zeelandse onderzoeksinstituut Plant & Food Research, [plantandfood.co.nz] waarschijnlijk omdat de fenolen in zwarte bessen de concentratie dopamine in de hersenen verhogen.

Studie
De onderzoekers lieten 40 gezonde volwassenen wandelen zolang ze konden. De onderzoekers stelden geen limieten, maar stopten de trial nadat de proefpersonen de 2 uur hadden volgemaakt.

Een uur voordat de proefpersonen begonnen met wandelen had de helft van hen een placebo opgedronken, en de andere helft een glas met zwarte bessensap.

De onderzoekers gebruikten een geconcentreerd product van New Zealand Blackcurrants, [nzblackcurrants.com] dat overigens niet meebetaalde aan de studie. Het onderzoek werd uitgevoerd op kosten van de overheid van Nieuw-Zeeland.


Zwarte bessensap verhoogt dopamine, maakt lichaamsbeweging aangenamer


De proefpersonen in de experimentele groep consumeerden per kilo lichaamsgewicht ongeveer 5 milligram fenolen uit zwarte bessen. Het sap dat ze dronken bevatte 17 milligram fenolen per milliliter. [Tabel]

Resultaten
De proefpersonen die het zwarte bessen-extract hadden ingenomen, wandelden 11 minuten langer [linksonder] en legden meer kilometers af [rechtsonder] dan de proefpersonen in de placebogroep, maar die verschillen waren niet significant.


Zwarte bessensap verhoogt dopamine, maakt lichaamsbeweging aangenamer

Zwarte bessensap verhoogt dopamine, maakt lichaamsbeweging aangenamer


De proefpersonen in de zwarte bessengroep hielden de stemming er beter in dan de proefpersonen in de controlegroep, zie je rechtsboven. Ook dat verschil was niet statistisch significant. Wel significant was het verschil tussen het gevoel van vermoeidheid dat de twee groepen rapporteerden. De vermoeidheid nam bij de proefpersonen in de experimentele groep meer toe dan bij de andere groep [linksboven].

Hoe zwarte bessen lichaamsbeweging makkelijker, leuker en minder vermoeid maken, blijkt misschien uit de figuur hieronder. Zwarte bessen verminderen in de bloedplaatjes van de proefpersonen de activiteit van het enzym monoamine oxidase-B [MAO-B].

MAO-B breekt dopamine af. Remming van MAO-B zou wel eens de concentratie dopamine in de hersenen kunnen verhogen.


Zwarte bessensap verhoogt dopamine, maakt lichaamsbeweging aangenamer


Conclusie
"Findings from this preliminary study provides evidence that timed consumption of a polyphenolic-rich juice made from New Zealand blackcurrants 1 hour prior to exercise supports positive affective responses during a low impact walking exercise in healthy sedentary adults", schrijven de onderzoekers.

"Future clinical studies extrapolating the link between blackcurrant-derived polyphenolic compounds, monoamine neurotransmission (via inhibition of MAO-B activity) and positive affective responses will enable the determination of potential ergogenic action for self-motived exercise adherence to be established."

Bron:
J Int Soc Sports Nutr. 2019 Aug 2;16(1):33.

Meer:
Immuunsysteem sporters en bankzitters sterker door schaaltje bosbessen per dag (1-8-2017)
Meer spieren en minder vet door anthocyanines uit blauwe bosbessen (6-1-2014)
Meer spieren en minder vet door anthocyanines uit blauwe bosbessen (22-10-2011)
Bosbessensapkuur verbetert geheugen (13-10-2011)


Meer bewegen wordt makkelijker door supplement met vitamine C Geen zin om te trainen? Cafeine maakt sporten leuker Luteine is een medicijn tegen een zittende leefstijl

Meer bewegen wordt makkelijker door supplement met vitamine C
Als je zo doorgaat, krijg je diabetes. Of sterf je straks door een hartaanval. Je moet meer bewegen - maar je kunt het eenvoudig niet opbrengen.

Geen zin om te trainen? Cafeïne maakt sporten leuker
Mensen die eigenlijk wel willen sporten, maar inspanning buitengewoon onaangenaam vinden, hebben wellicht baat bij een stevige dosis cafeïne.

Luteïne is een medicijn tegen een zittende leefstijl
Bewegingsarmoede is een immens gezondheidsprobleem, dat alleen maar groter lijkt te worden. Zelfs als hun leven er letterlijk van afhangt, dan nog vertikken de meeste mensen het om meer te gaan bewegen...