Opgeladen: 5-7-2022
Opgeborgen in: Bessen, Plantenextracten, Afslanken, Afslanksupplementen, Ongewone anabole middelen, Insuline, glucose & insulineversterkers
Translation: Anthocyanins in blueberries: more muscle and less fat (26-11-2011)

Meer spieren en minder vet door anthocyanines uit blauwe bosbessen

In bessen als de Amerikaanse blueberry of de Europese blauwe bosbes, maar ook in kersen en druiven, zitten fenolen die chemici anthocyanines noemen. Volgens voedingswetenschappers van het Amerikaanse landbouwministerie hebben die verbindingen een body recompositioning effect. Ze verminderen de hoeveelheid vet en verhogen de vetvrije massa - lees: de spiermassa.


Meer spieren en minder vet door anthocyanines uit blauwe bosbessen


Studie
De onderzoekers deden een proef met muizen die 72 dagen duurde. De dieren kregen een low-fat- [LF] of een high-fat-dieet [HF]. Een deel van de dieren kreeg suppletie in de vorm van bosbessensap [BBJ] of zuivere anthocyanines uit bessen. De anthocyanines waren opgelost in het drinkwater van de dieren [ACN]. In dat laatste geval gaven de onderzoekers 0.2 mg anthocyanines per ml drinkwater.

De onderzoekers waren op zoek naar anti-vetzuchteffecten, en vonden die in zowel de LF- als de HF-dieetgroep. De tabellen hieronder vertellen dat vooral suppletie met anthocyanines de gewichtstoename van de muizen kwalitatief veranderde. Door de stoffen uit de bosbessen wonnen de muizen wat meer vetvrije massa en wat minder vet.

Klik op de tabellen voor een grotere versie.


Meer spieren en minder vet door anthocyanines uit blauwe bosbessen


Insuline
In het bloed zagen de onderzoekers hoe bosbessen werkten. De anthocyanines in de bessen verbeterden de werking van insuline. De muizen hadden in ieder geval minder insuline nodig en hun vetcellen maakten minder leptine aan. Vetcellen maken leptine aan als ze groeien.

Als je alles bij elkaar optelt, dan lijkt het erop dat anthocyanines vooral in de spiercellen de werking van insuline verbeteren - en niet zozeer in de vetcellen.

De anthocyanines zorgen ervoor dat de spiercellen de glucose uit het bloed slurpen, waardoor de vetcellen minder goed kunnen groeien. Daarom heeft suppletie vooral effect in de low-fat-groep. Dat zie je nog duidelijker als de onderzoekers niet 0.2 maar 1 milligram anthocyanines in een milliliter drinkwater stoppen.


Meer spieren en minder vet door anthocyanines uit blauwe bosbessen


Cyanidine-3-Glucoside
In de high-fat-groep doet de hogere dosis anthocyanines weinig met de vetlagen, maar in de low-fat-groep is sprake van een halvering.

Cyanidine-3-Glucoside
De samenstelling van de gebruikte anthocyanines zie je hieronder. We hebben compound 5 gearceerd. Het is cyanidine-3-glucoside [structuurformule hiernaast]. Dat is de actieve stof in Indigo-3G, Biotests body recompositioning-supplement.


Meer spieren en minder vet door anthocyanins uit blauwe bosbessen


Bron:
J Agric Food Chem. 2010 Apr 14;58(7):3970-6.

Meer:
Onvermoed spierballenvoer: bosbessen (13-10-2020)
Afslanktip uit Harvard: eet meer bessen (17-4-2020)
Minder glucose en insuline in je bloed door drie gram sumakpoeder per dag (14-9-2019)


Vet verliezen met acai Sporters die sumak gebruiken beschermen hun spieren en gewrichten Aroniabessen bestrijden buikvet

Vet verliezen met acai
Suppletie met acai - wetenschappelijke naam: Euterpe oleracea - kan de hoeveelheid lichaamsvet die je met je meedraagt misschien reduceren.

Sporters die sumak gebruiken beschermen hun spieren en gewrichten
Sumak, een specerij van bes van de boom Rhus coriaria, is volgens een humane studie uit 2016 misschien ook interessant voor sporters.

Aroniabessen bestrijden buikvet
Als je dagelijks een flinke portie aroniabessen eet, dan neemt je vetmassa af en je spiermassa misschien toe.