Opgeladen: 1-7-2016
Opgeborgen in: Afslanksupplementen, Plantaardige extracten, Acai
Translation: Lose fat with acai (22-9-2016)

Vet verliezen met acai

Suppletie met acai - wetenschappelijke naam: Euterpe oleracea - kan de hoeveelheid lichaamsvet die je met je meedraagt misschien reduceren. Dat suggereert een Braziliaanse dierstudie die is verschenen in PLoS One.

Studie
Vet verliezen met acai
De onderzoekers, die zijn verbonden aan State University of Rio de Janeiro, experimenteerden gedurende 12 weken met vier groepen muizen. Een eerste groep kreeg standaardvoer [Control], een tweede groep voer waaraan de onderzoekers extra vet hadden toegevoegd [High Fat; HF]. Twee andere groepen proefdieren, waarvan de ene standaardvoer kreeg [ASE] en andere vetrijk voer [HF+ASE] kregen elke dag met een slangetje acai-extract toegediend.

De onderzoekers gebruikten een extract uit de zaden van acai. Het bestond voornamelijk uit polymeren van anthocyanidins. Het humane equivalent van de dosering was, als we even uitgaan van een mens van 80 kilo, ongeveer 2.4 gram extract per dag.


Vet verliezen met acaiResultaten
Je kunt op je vingers uittellen dat het high fat diet [HF] de proefdieren dikker maakte dan het standaardvoer [Control]. Suppletie met acai [ASE] kon de toename van het lichaamsgewicht grotendeels voorkomen.


Vet verliezen met acai


Vet verliezen met acaiDe muizen in de high fat-groep bouwden grotere vetreserves op, maar in de high fat+acai-groep was die toename beduidend kleiner. Opvallend in de tabel hierboven is dat acai ook een significant effect had op de omvang van de vetreserves in de muizen die standaardvoer kregen. Dat zie je niet zo vaak in dit soort dierstudies. Dat effect is eerlijk gezegd de reden waarom we dit stukje schreven.


Vet verliezen met acai


Vet verliezen met acaiHoe acai waarschijnlijk werkt zie je hierboven. Het extract activeerde het enzym AMPK.

Het high fat-voer verhoogde de concentratie van het 'slechte cholesterol' LDL in het bloed. Suppletie met acai reduceerde die toename.


Vet verliezen met acai


Vet verliezen met acaiDe figuur hierboven verklapt hoe acai de cholesterolspiegel verbeterde. Het supplement verhoogde in de lever de aanmaak van de transporteiwitten ABCG5 en vooral ABCG8. Die eiwitten zorgen ervoor dat het lichaam cholesterol via bile acid kwijtraakt.

Bron:
PLoS ONE 10(12): e0143721.

Meer:
Wat is er mis met Acai Berry Select? (15-8-2012)
Combinatie acai en glucosamine voor beschadigde gewrichten (16-12-2011)


Eucommia ulmoides: vet verbranden via het autonome zenuwstelsel
Merkwaardige Japanse dierstudie.

Het bijzondere afslankmechanisme van Hemerocallis fulva
Dit spul versterkt waarschijnlijk de afslankende werking van cafeïne.

Hoodia-alternatief Caralluma fimbriata remt eetlust in dierstudie
Extract werkt via leptine.