15.08.2012

Wat is er mis met Acai Berry Select?

Acaibessen
Er is iets niet helemaal in de haak met het afslanksupplement Acai Berry Select. Volgens onderzoekers van het University of Mississippi Medical Center, die de samenstelling van het product analyseerden nadat ze bij een gebruiker abnormale spierafbraak hadden geconstateerd, zit er geen flintertje acai in.

In Zuid-Amerika groeit de palmbes acai of, in het Latijn, Euterpe oleracea. Omdat het ding ramvol antioxidante verbindingen zit heeft de industrie de acai omarmd als een super food. Sommige bedrijven hebben de acai zelfs maar meteen gelanceerd als afslankmiddel.

De 22-jarige brandweerman waarmee dit verhaal begint gebruikte zo'n slankmaker op acai-basis. De man was niet in vorm, vond hij zelf, en was daarom 3 maanden eerder begonnen met trainen. Elke dag was hij 2-3 uur zoet met krachttraining, cardio en aerobics. Omdat de man behoefte had aan een oppepper was hij twee weken geleden begonnen met het slikken van Acai Berry Select. [acaiberryselect.com] [Offline] Je ziet de samenstelling hieronder.


Wat is er mis met Acai Berry Select?


De man gebruikte ook medicijnen. Sinds twee jaar slikte hij dagelijks 5 mg van de bloeddrukverlager amlodipine.

Nadat hij drie dagen het acai-supplement had gebruikt ging het mis. De urine van de man werd donker, en hij kreeg extreme spierpijn. Bovendien was hij vermoeid en verzwakt. Hij liet zich opnemen in een ziekenhuis.

In het bloed van de man zagen de artsen dat zijn creatine-kinasespiegel was verhoogd tot 84000 IE per liter. Op de tweede dag van zijn opname steeg die spiegel verder naar 172000 IE per liter. Dat, en de roodbruine urine, wezen op ziekelijke spierafbraak of rhabdomyolysis.

De man stopte de man met het slikken van zijn acai-supplement. Wel bleef hij zijn medicijnen gebruiken. Hij knapte snel op. Op de derde dag van zijn opname was zijn urine weer normaal. Zijn creatine-kinasespiegel kelderde, en op de vijfde dag stuurden de artsen de brandweerman weer naar huis. Hij ging weer trainen, bleef zijn medicatie gebruiken, maar raakte zijn acai-supplement niet meer aan.

Vier weken later vertelde hij zijn artsen dat hij weer net zo hard trainde als voordat hij ziek was geworden. Zonder problemen.

De artsen waren nieuwsgierig geworden en analyseerden het supplement. Ze ontdekten dat er om te beginnen geen acai in het product aanwezig was.

Pal hieronder zie je een high-performance liquid chromatogram van een standaardextract van acai. Daaronder zie je een vergelijkbaar chromatogram van Acai Berry Select. Het supplement bevat geen van de inhoudsstoffen die typerend zijn voor acai, zie je. Er zitten wel een paar andere stoffen in - maar welke precies, dat weten de onderzoekers niet. Ze vrezen dat het gaat om verbindingen die niet in supplementen thuis horen.

1 = cyanidin-3-O-glucoside; 2 = cyanidin-3-O-rutinoside, 3 = pelargonidin-3-O-glucoside, 4 = cyanidin, 5 = pelargonidin.


Wat is er mis met Acai Berry Select?


In Acai Berry Select zit ook een extract van groene thee, en dus keken de onderzoekers of ze dat wel konden vinden. Pal hieronder zie je een high-performance liquid chromatogram van een standaard groene thee-extract, en daaronder weer een chromatogram van Acai Berry Select.

1 = theobromine, 2 = gallocatechin, 3 = epigallocatechin, 4 = caffeine, 5 = catechin, 6 = epicatechin, 7 = epigallocatechin gallate [EGCG], 8 = gallocatechin gallate, 9 = epicatechin gallate, 10 = catechin gallate.


Wat is er mis met Acai Berry Select?


Er zat dus wel groene thee in het product, al was de hoeveelheid van alle andere componenten dan EGCG zeer gering. Wel bevatte het supplement een flinke hoeveelheid cafeïne.

De enzymen die amlodipine afbreken worden geremd door EGCG en cafeïne, speculeren de onderzoekers. Toen de brandweerman Acai Berry Select was gaan slikken was daardoor de concentratie amlodipine in zijn lichaam zo hoog opgelopen dat het medicijn zijn spieren was gaan afbreken. Een andere mogelijkheid is dat de onbekende bestanddelen van Acai Berry Select een rol hebben gespeeld.

"The use of dietary supplements should be assessed and considered as a possible risk factor in patients who develop signs and symptoms of rhabdomyolysis", concluderen ze. "The product used by our patient was essentially misbranded and contained no acai berry. Clinicians should be aware that all dietary supplements may vary in uniformity and contain unknown contaminants."

Bron:
Am J Med Sci. 2011 Dec;342(6):535-8.

Meer:
Combinatie acai en glucosamine voor beschadigde gewrichten (16.12.2011)