Opgeladen: 30-8-2019
Opgeborgen in: Plantaardige extracten, Bessen, Suppletie voor duursporters, Gewrichten
Translation: Athletes who use sumac protect their muscles and joints (31-8-2019)

Sporters die sumak gebruiken beschermen hun spieren en gewrichten

Sporters die sumak gebruiken beschermen hun spieren en gewrichten
Eergisteren schreven we over een in vitro-studie waarin een extract van sumak kankercellen doodde door hun veroudering te versnellen. Sumak, een specerij van bes van de boom Rhus coriaria, is volgens een humane studie uit 2016 misschien ook interessant voor sporters. Bij hen vermindert sumak de afbraak van spieren - en waarschijnlijk ook pezen en gewrichten.

Studie
De onderzoekers, die tussen twee haakjes verbonden zijn aan King Saud University in de Kingdom of Saudi Arabia, lieten 40 fitte studenten van 15-25 jaar gedurende 4 weken elke dag een uur bewegen met een intensiteit van 65-75 procent van de maximale hartslag.

De helft van de proefpersonen kreeg elke dag een placebo. De andere helft van de proefpersonen dronk 2 keer per dag een glas van 300 milliliter sumaksap met daarin "580 mg of phenolic compounds and 80 mg of anthocyanins".

De onderzoekers maakten het sumaksap zelf. Hier lees je hoe.

Resultaten
Na 2 weken suppletie rapporteerden de proefpersonen in de experimentele groep tijdens de trainingssessie minder pijn dan de proefpersonen in de controlegroep. Hetzelfde was het geval toen de onderzoekers na 4 weken suppletie de pijn vlak na de trainingssessie bepaalden.


Sporters die sumak gebruiken beschermen hun spieren en gewrichten


Hoe sumak pijn tijdens en na intensieve inspanning vermindert, zie je misschien hieronder. In week 2 en 4 hadden de proefpersonen in de sumakgroep minder creatine-kinase en LDH in hun bloed dan de proefpersonen in de controlegroep. Dat suggereert dat sumak spierschade vermindert.


Sporters die sumak gebruiken beschermen hun spieren en gewrichten


Sporters die sumak gebruiken beschermen hun spieren en gewrichten


De onderzoekers keken ook naar de concentratie hydroxyproline in het bloed van de proefpersonen. Bewegingswetenschappers zien de concentratie hydroxyproline in het bloed als een merker voor de afbraak van gewrichten en aanhechtingen.

Het lijkt erop dat sumak tijdens intensieve beweging gewrichten en aanhechtingen beschermt.


Sporters die sumak gebruiken beschermen hun spieren en gewrichten


Sporters die sumak gebruiken beschermen hun spieren en gewrichten


De figuur hierboven verklapt misschien hoe sumak de spieren en gewrichten tijdens beweging beschermt. In het bloed van de proefpersonen die sumak kregen bleef de antioxidantwerking op peil, terwijl die in de controlegroep verminderde.

Conclusie
"The data obtained showed that administration of sumac juice for 30 days induced a significant reduction in muscle fatigue and pain, and enhanced muscle performance among healthy subjects following vigorous exercise interventions", resumeren de onderzoekers.

"Further research is needed to examine the mechanism by which the sumac can improve collagen fiber degradation."

Bron:
Physiol Int. 2016 Jun 1;103(2):231-42.

Meer:
Sumak doodt borstkankercellen door ze sneller te laten verouderen (28-8-2019)


MSM reduceert pijn in spieren en gewrichten na halve marathon Dit moet je weten voordat je ketonen gaat kopen Extract van elfenbankje maakt fitter en sterker

MSM reduceert pijn in spieren en gewrichten na halve marathon
Sporters die dagelijks 3 gram MSM gebruiken hebben de dagen na een halve marathon minder last van hun spieren en gewrichten.

Dit moet je weten voordat je ketonen gaat kopen
Als je de media mag geloven, zijn topwielrenners collectief aan de ketonen. Dankzij deze nieuwe sportsupplementen zouden sporters meer vet kunnen verbranden en op een hoger niveau presteren.

Extract van elfenbankje maakt fitter en sterker
Een supplement met een extract van een paddenstoel die wereldwijd in bossen en parken groeit, vergroot misschien zowel de spierkracht als het uithoudingsvermogen.