Opgeladen: 17-4-2020
Opgeborgen in: Afslanken, Bessen
Translation: Weight loss tip from Harvard: eat more berries (18-4-2020)

Afslanktip uit Harvard: eet meer bessen

Als je slanker wilt worden, verhoog dan je inname van groenten en fruit. Volgens een epidemiologische studie van de universiteit van Harvard, die in 2015 verscheen in PLoS Medicine, word je daardoor een beetje slanker. De grootste slankmaker die de Harvardianen konden ontdekken? Bessen.

Studie
De onderzoekers gebruikten gegevens die waren verzameld in de Nurses' Health Study [NHS] 1 en 2, en de Health Professionals Follow-up Study [HPFS]. Zo verkregen ze de gegevens van 133468 hoog-opgeleide Amerikanen, die werden gevolgd van 1986 tot 2010.

De onderzoekers keken naar verschuivingen in het voedingspatroon - om precies te zijn: naar een toe- of afname van de inname van groenten en fruit - en het lichaamsgewicht.

Resultaten
In alle gebruikte studies ging een toename van de inname van groenten en fruit gepaard met een betrekkelijk kleine, maar toch significante afname van het lichaamsgewicht. Opmerkelijk was dat fruit een tikkie meer gewichtsafname leek te bewerkstelligen dan groenten.


Afslanktip uit Harvard: eet meer bessen

Afslanktip uit Harvard: eet meer bessen

Afslanktip uit Harvard: eet meer bessen


Toen de onderzoekers hun gegevens verder uitsplitsten, en apart keken naar specifieke type groenten en fruit, bleek dat een toename van de consumptie van bessen gepaard ging met de allegrootste afname van het lichaamsgewicht.


Afslanktip uit Harvard: eet meer bessen

Afslanktip uit Harvard: eet meer bessen


Voedingswetenschappers en diëtisten leren in het begin van hun opleiding dat groenten en fruit kunnen bijdragen aan gewichtsverlies en gewichtscontrole omdat ze veel vezels bevatten. De onderzoekers konden dat niet bevestigen in hun studie. Een toename van de consumptie van een fruit- of groentensoort met veel vezels leidde niet tot meer gewichtsverlies dan een toename van de consumptie van een fruit- of groentensoort met weinig vezels.

Conclusie
"In these three large cohorts, increasing consumption of all fruits and most vegetables was not associated with weight gain", schrijven de onderzoekers.

"Although the magnitude of weight change associated with each increased daily serving was modest, combining an increase of one-to-two servings of vegetables and one-to-two servings of fruits daily would be associated with substantial weight change, especially if projected to the population level."

Bron:
PLoS Med. 2015;12(9):e1001878.

Meer:
Eet meer noten, word slanker (10-2-2020)
Shiitake remt ontstekingen en toename lichaamsvet (17-8-2019)
Druivensap maakt slanker, verbetert cholesterol (22-1-2019)
Als je veel calorieën eet, voorkomt shiitake dat je dik wordt (26-11-2018)


Metastudie: afslanken gaat beter met paleodieet Longevity-tip uit China: eet een paar gepeperde maaltijden per week Calorische reductie plus deeltijdvasten geeft superieure afslankresultaten

Metastudie: afslanken gaat beter met paleodieet
Als je wilt afslanken, is een paleodieet effectiever dan een voedingspatroon zoals voorlichters en reguliere wetenschappers dat doorgaans propageren.

Op afslankdieet? Drink gewoon water in plaats van light-frisdrank
Dat schrijven voedingswetenschappers uit Engeland en Iran in de American Journal of Clinical Nutrition.

Calorische reductie plus deeltijdvasten geeft superieure afslankresultaten
Met deeltijdvasten kun je meer gewicht verliezen dan met een traditioneel afslankdieet, maar dan moet je wel minder calorieën eten dan je nodig hebt om op gewicht te blijven.