Opgeladen: 10-2-2020
Opgeborgen in: Afslanken, Noten
Translation: Eat more nuts, get slimmer (11-2-2020)

Eet meer noten, word slanker

Als mensen een beetje meer noten gaan eten, worden ze op de langere termijn niet dikker, maar slanker. Dat is de uitkomst van een epidemiologische rekensom die Amerikaanse voedingswetenschappers hebben gepubliceerd in BMJ Nutrition, Prevention & Health. Een toename van de consumptie van noten is vooral effectief als die ten koste gaat van friet en chips.

Studie
De onderzoekers, die zijn verbonden aan Harvard University, gebruikten gegevens die zijn verzameld tussen 1986 en 2011 in drie grote epidemiologische projecten, de Health Professionals Follow-up Study [HPFS] en de Nurses' Health Study [NHS] I en II.

De 145.000 studiedeelnemers waren hoogopgeleide werkers in de gezondheidszorg.

De Amerikaanse overheid betaalde het grootste deel van het onderzoek, maar de twee eerste auteurs kregen daarnaast ook geld van de Peanut Institute [peanut-institute.com] en de California Walnut Commission [walnuts.org].

Resultaten
Hoe meer de consumptie van noten tijdens de studies toenam, hoe slanker de studiedeelnemers werden. Pooled = de gezamenlijke uitkomst van de drie gebruikte studies.


Eet meer noten, word slanker


Eet meer noten, word slankerVolgens voorlichters zouden mensen gezonder worden als ze vlees vervangen door noten. Die boodschap halen wij, de onwetende maar arrogante samenstellers van dit gratis webmagazijn, niet uit deze publicatie.

Volgens de onderstaande figuren werden de studiedeelnemers in de eerste plaats slanker als ze friet en chips vervingen door noten. Niet verrassend, inderdaad.


Eet meer noten, word slankerMechanisme
Een mogelijke verklaring voor de slankmakende werking van noten is dat het lichaam lang niet alle energie uit noten haalt die er volgens de tabellen inzitten. Meer over die theorie lees je hier en hier.

Een andere mogelijke verklaring is dat het lichaam het type vetzuren in noten makkelijker omzet in energie, schrijven de onderzoekers. Ook dat is een theorie die de lezers van dit gratis webmagazijn bekend zal voorkomen.

Conclusie
"Increased total consumption of nuts and intakes of individual types of nuts were associated with less weight gain despite being calorically dense", schrijven de onderzoekers.

"Incorporating nuts as part of healthy dietary pattern can be an effective strategy on making attainable dietary modifications for the primary prevention of obesity."

Bron:
BMJ Nutrition, Prevention & Health 2019;2:doi: 10.1136/bmjnph-2019-000034.

Meer:
Haal je vetten vooral uit noten en olijfolie, en blijf makkelijker slank (11-7-2016)
Pinda's zijn geen dikmakers (28-9-2015)
Noten en pinda's maken je een beetje slanker (24-9-2015)


Het DNP-effect van anacardic acid in cashewnoten

Handje amandelen in de middag verbetert lichaamssamenstelling

Waarom pistachenoten passen in een afslankdieet (en pretzels niet)

Het DNP-effect van anacardic acid in cashewnoten
In cashewnoten zitten stoffen die op dezelfde manier werken als het illegale afslankmiddel DNP, ontdekten onderzoekers van Tohoku University in Japan vijftien jaar geleden.

Handje amandelen in de middag verbetert lichaamssamenstelling
Als je mensen naast hun reguliere voeding die 43 gram amandelen laat eten, dan zou je verwachten dat ze dikker worden. Maar dat gebeurt niet, ontdekten onderzoekers van de University of South Australia.

Waarom pistachenoten passen in een afslankdieet (en pretzels niet)
Als je afvalt met een niet al te streng dieet kan een schaaltje met zoutjes je afslanksucces ondergraven. Pistachenoten zijn een betere keus.