Opgepoetst: 31-8-2021
Opgeladen: 24-9-2015
Opgeborgen in: Noten, Afslanken
Translation: Nuts and peanuts make you a little slimmer (31-10-2015)

Noten en pinda's maken je een beetje slanker

Mensen die geregeld pinda's en noten eten zijn drie kilo lichter dan mensen die dat niet doen, en zijn drie centimeter slanker in hun taille. Dat vertellen voedingswetenschappers van de University of Otago in Nieuw-Zeeland in Nutrients. Hoewel pinda's en noten veel kilocalorieën bevatten, maken ze niet dik.


Noten en pinda's maken je een beetje slanker


Studie
De Nieuw-Zeelanders analyseerden de gegevens van 4721 landgenoten, die waren verzameld in de New Zealand Adult Nutrition Survey. De deelnemers van de studie hadden verteld wat ze aten, en dus konden de onderzoekers ze scheiden in een groep die whole nuts in het dieet had, en een groep waarbij dat niet het geval was. Onder whole nuts vielen pinda's en "tree nuts".

"Tree nuts include almonds, Brazil nuts, cashews, hazelnuts, macadamias, pecans, pine nuts, pistachios and walnuts", schrijven de onderzoekers.

"Chestnuts, coconut and coconut products were not included in this analysis, as their nutrient profiles differ from the aforementioned nuts." De gemiddelde noten-eter in deze studie was goed voor 40.3 gram noten en pinda's per dag.

Resultaten
De mensen die whole nuts aten, waren gemiddeld 2.5 kilo lichter dan de niet-noten-eters - en waren bovendien 3 centimeter slanker in hun taille.


Noten en pinda's maken je een beetje slanker

Noten en pinda's maken je een beetje slanker


Nou zitten pinda's en noten ook verstopt in allerlei voedingsmiddelen - zoals pindakaas. Toen de onderzoekers de consumenten van die voedingsmiddelen bij de echte notenliefhebbers voegden, ontstond de total nuts-groep. En jazeker, ook die groep was een beetje slanker dan de groep die in geen enkele vorm pinda's en noten consumeerde.

In het bloed van de noten-eters vonden de onderzoekers een beetje meer 'goed' HDL-cholesterol, een beetje minder 'slecht' LDL-cholesterol en minder CRP (ook slecht). Die verschillen tussen de groepen waren echter meestal niet statistisch significant.

Verklaring
De Nieuw-Zeelanders schuiven op basis van eerder gepubliceerde studies een paar verklaringen naar voren die hun bevindingen moeten verklaren. De eerste is dat het lichaam verhoudingsgewijs veel van de energie in noten gewoon niet opneemt, de tweede dat de onverzadigde vetzuren in noten het calorieverbruik verhogen.

Noten en pinda's maken je een beetje slanker

Noten en pinda's maken je een beetje slanker
Wijzelf, de onwetende samenstellers van dit gratis webmagazijn, hebben nog een derde verklaring. In noten zitten metabolieten die de stofwisseling op celniveau versnellen. In cashewnoten zit bijvoorbeeld anacardic acid, een verbinding die in reageerbuizen op ongeveer dezelfde manier werkt als DNP.

Conclusie
"This is the first study using national data from New Zealand to examine the effects of nut consumption on risk factors for chronic disease", schrijven de onderzoekers.

"In agreement with other studies conducted in the U.S., Europe and Iran, nut consumers were leaner with reduced central adiposity and had better outcomes for a variety of biochemical indices compared to non-consumers, which collectively may reduce the risk of chronic disease."

Bron:
Nutrients 2015, 7, 7523-7542; doi:10.3390/nu7095351.

Meer:
Eet meer noten, word slanker (10-2-2020)
Handje amandelen in de middag verbetert lichaamssamenstelling (3-12-2013)
Waarom pistachenoten passen in een afslankdieet (en pretzels niet) (17-12-2012)


Afslankdieet stopzetten in de weekeinden vergroot vetverlies en voorkomt spierafbraak Afslankpogingen maken je gezonder, ook als ze mislukken Dierstudie | Eet brandnetels als groente, en verlies lichaamsvet

Afslankdieet stopzetten in de weekeinden vergroot vetverlies en voorkomt spierafbraak
Als mensen die trainen met gewichten afslanken, verliezen ze meer vet en minder spieren als ze in de weekeinden ophouden met afslanken, en op die twee dagen precies genoeg energie consumeren om op gewicht te blijven.

Afslankpogingen maken je gezonder, ook als ze mislukken
Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in BMC Medicine.

Dierstudie | Eet brandnetels als groente, en verlies lichaamsvet
Brandnetels zijn eetbaar. Het zijn super foods die de verbranding van vet opstookt, vetreserves verkleint en de gevoeligheid voor insuline vergroot.