Opgeladen: 12-1-2019
Opgeborgen in: Afslanken, Zoetstoffen
Translation: On a diet? Just drink water instead of diet sodas (13-1-2019)

Op afslankdieet? Drink gewoon water in plaats van light-frisdrank

Op afslankdieet? Drink gewoon water in plaats van light-frisdrank
Als dikke mensen proberen af te slanken door minder te eten en meer te bewegen, boeken ze meer succes als ze bij hun maaltijden water drinken in plaats van light-frisdrank. Dat schrijven voedingswetenschappers uit Engeland en Iran in de American Journal of Clinical Nutrition.

Studie
De onderzoekers experimenteerden met twee groepen van ongeveer dertig vrouwen. De vrouwen waren 18-50 jaar oud, en hadden een BMI van 27-40.

Gedurende 24 weken volgden de vrouwen een traditioneel afslankdieet waardoor ze dagelijks 500-1000 kilocalorieën minder consumeerden dan ze verbrandden. De vrouwen probeerden daarnaast elke dag 60 minuten matig-intensief te bewegen.

De ene groep dronk bij de belangrijkste maaltijd van de dag een glas water [de watergroep; Water]. De andere groep dronk een glas met light-frisdrank [de diet beverage-groep; DB; DBs].

Resultaten
De watergroep verloor 1.2 kilo meer dan de diet beverage-groep. Je moet het effect niet overdrijven, maar het was wel statistisch significant.


Op afslankdieet? Drink gewoon water in plaats van light-frisdrank


Op afslankdieet? Drink gewoon water in plaats van light-frisdrank


De onderzoekers weten niet zeker waardoor het verschil ontstaat, maar vermoeden dat water drinken net iets beter is voor de insulinehuishouding dan het drinken van light-frisdrank. Dat leiden ze af uit de resultaten die je hierboven ziet: de insulinegevoeligheid nam ietwat meer toe bij de watergroep dan bij de diet beverage-groep.

Conclusie
"In conclusion, replacing diet beverages with water consumption would appear to have a beneficial impact on weight loss and insulin sensitivity in overweight and obese subjects adhering to a weight-loss diet", schrijven de onderzoekers.

"Longer-term studies are now required."

Bron:
Am J Clin Nutr 2015;102:1305-12.

Meer:
Mensen die light-producten gebruiken zijn dikker (5-9-2017)
Eerder dood met light (2-12-2008)


Afslankdieet lukt beter met drie glazen light-frisdrank per dag Cola met high-fructose corn syrup maakt dik, cola met aspartaam niet Vervanging van reguliere frisdrank door light-frisdrank helpt kankerpatient overleven

Afslankdieet lukt beter met drie glazen light-frisdrank per dag
Als je jezelf een paar maanden op een dieet met weinig kilocalorieën zet, dan kun je een paar kilootjes extra afvallen als je jezelf trakteert op light-frisdrank zonder suikers.

Cola met high-fructose corn syrup maakt dik, cola met aspartaam niet
Zoetstoffen als aspartaam staan in sommige kringen in een kwaad daglicht. Je zou bijna vergeten dat de suikers in reguliere frisdrank nog linker zijn dan kunstmatige zoetstoffen.

Vervanging van reguliere frisdrank door light-frisdrank helpt kankerpatiënt overleven
Als mensen die zijn behandeld voor darmkanker reguliere frisdrank vervangen door light-producten, dan neemt de kans op terugkeer van de ziekte af.