Opgeladen: 13-1-2019
Opgeborgen in: Afslanken, Deeltijdvasten
Translation: Caloric restriction + intermittent fasting = superior weight loss results (14-1-2019)

Calorische reductie plus deeltijdvasten geeft superieure afslankresultaten

Met deeltijdvasten kun je meer gewicht verliezen dan met een traditioneel afslankdieet, maar dan moet je wel minder calorieën eten dan je nodig hebt om op gewicht te blijven. Deeltijdvasten zonder calorische reductie leidt wel tot een beetje gewichtsverlies, maar dat mag geen naam hebben. En gezonder word je er niet van. Dat concluderen Australische onderzoekers, verbonden aan de University of Adelaide, in een humaan onderzoek dat is verschenen in Obesity.

Studie
De onderzoekers verdeelden 88 vrouwen, met een BMI van 25-42, in 4 groepen.

Gedurende 8 weken gaven ze de eerste groep precies zoveel energie als de vrouwen nodig hadden om op gewicht te blijven [Control].

De tweede groep kreeg gedurende diezelfde periode elke dag 70 procent van de energie die de vrouwen nodig hadden om op gewicht te blijven [DR70]. Een traditioneel afslankdieet, dus.

De derde groep ging deeltijdvasten. Deze vrouwen aten om de andere dag. Op de dag dat ze wel mochten eten, consumeerden ze alle energie die ze op de vastendag eigenlijk hadden moeten eten om op gewicht te blijven - plus de energie die ze nodig hadden voor de dag zelf [IF100].

De vierde groep ging ook deeltijdvasten, maar compenseerde op de dagen dat ze mochten eten niet alle energie die ze op vastendag hadden gemist [IF70]. Over de gehele periode consumeerden de vrouwen 70 procent van de energie die nodig was om hun gewicht in stand te houden.

Resultaten
De IF70-groep deed het op alle fronten het beste. De vrouwen in die groep vielen om te beginnen het meeste af. De meest succesvolle vrouwen in die groep verloren maar liefst een kilo lichaamsgewicht per week.


Calorische reductie plus deeltijdvasten geeft superieure afslankresultaten


Calorische reductie plus deeltijdvasten geeft superieure afslankresultaten


In het bloed van de vrouwen in de IF70-groepen zagen de onderzoekers bovendien de grootste afname van het 'slechte cholesterol' LDL [boven], de meest overtuigende afname van de triglyceriden [boven], de grootste afname van de nuchtere insulinespiegel [onder] en de grootste verbetering van de gevoeligheid voor insuline [onder].


Calorische reductie plus deeltijdvasten geeft superieure afslankresultaten


Conclusie
Deeltijdvasten werkt dus, concluderen de onderzoekers. Maar dan wel in combinatie met het terugschroeven van de hoeveelheid energie in het dieet.

"This study is adding to evidence that intermittent fasting, at least in the short term, may provide better outcomes than daily continuous diet restriction for health and potentially for weight loss", zegt onderzoeksleider Leonie Heilbronn in een persbericht. [sciencedaily.com January 8, 2019]

"While the study confirms that intermittent fasting is more effective than continuous diet restriction, the underlying signal for limiting people's appetite, which could hold the key to triggering effective weight loss, requires further research."

Bron:
Obesity (Silver Spring). 2019 Jan;27(1):50-8.

Meer:
Het 5:2-deeltijdvastendieet werkt net zo goed als afslanken op de ouderwetse manier (8-12-2018)
Deeltijdvasten als preventief diabetesmedicijn (23-5-2018)
Waarom een koolhydraatarm dieet deeltijdvasten misschien effectiever maakt (29-3-2018)


Afslanken zonder moeite? Ontbijt later, dineer eerder Na twintig jaar diabetes type-2 heb je geen insuline meer nodig dankzij deeltijdvasten Vroege avondmaaltijd vermindert kans op kanker

Afslanken zonder moeite? Ontbijt later, dineer eerder
Volgens een kleine studie verlies je op zo waarschijnlijk uitsluitend vet, en neemt je vetvrije massa misschien zelf toe.

Na twintig jaar diabetes type-2 heb je geen insuline meer nodig dankzij deeltijdvasten
Canadese publicatie beschrijft drie case studies.

Vroege avondmaaltijd vermindert kans op kanker
Hoe meer tijd er zit tussen de laatste maaltijd van de dag en het moment waarop je gaat slapen, hoe geringer je kans op kanker.