Opgeladen: 29-3-2018
Opgeborgen in: Koolhydraatarm dieet, Deeltijdvasten
Translation: Why a low-carbohydrate diet might make intermittent fasting more effective (30-3-2018)

Waarom een koolhydraatarm dieet deeltijdvasten misschien effectiever maakt

Sporters, afslankers en longeviteurs die korte vastenperioden gebruiken om hun doelen te bereiken, kunnen hun kansen op succes misschien vergroten als ze die aanpak combineren met een koolhydraatarm dieet. Dat leiden wij, ongeremd door te veel kennis van zaken, af uit een onderzoek dat Engelse voedingswetenschappers, verbonden aan de universiteit van Surrey, publiceerden in de British Journal of Nutrition.

Studie
De onderzoekers experimenteerden met tien gezonde proefpersonen die aan de zware kant waren. Die proefpersonen kregen bij drie verschillende gelegenheden in een lab een standaardontbijt dat 74 gram koolhydraten, 24 gram eiwit en 23 gram vet leverde.

Gedurende een periode van zes uur daarna monitorden de onderzoekers de proefpersonen.

De ene keer hadden de proefpersonen op de dag voor de metingen min of meer normaal gegeten. Ze hadden maaltijden gekregen met 100 procent van de hoeveelheid kilocalorieën die hun lichaam verbrandde. De energie kwam voor 55 procent uit koolhydraten, voor 15 procent uit eiwit en de rest uit vet.

De andere keer hadden de proefpersonen de dag voor de metingen gevast.

Weer een andere keer hadden ze slechts 25 procent van de kilocalorieën gegeten die hun lichaam nodig had om op gewicht te blijven. De energie in hun caloriearme maaltijden kwam voor 37 procent uit koolhydraten, voor 35 procent uit eiwit en voor 28 procent uit vet.

Resultaten
Na de drie maaltijden verbrandden de proefpersonen evenveel energie. De onderzoekers vonden geen effect van het vasten en de forse calorische restrictie op het energieverbruik in rust en het thermogene effect van de maaltijd.

Wat wel veranderde, was wat het lichaam van de proefpersonen gebruikte om te verbranden. Na het vasten en na de forse calorische restrictie verbrandde hun lichaam bij voorkeur vet, vertellen de figuren hieronder. Bovendien was het lichaam na het vasten en de calorische restrictie zuiniger met glucose.


Waarom een koolhydraatarm dieet deeltijdvasten effectiever maakt

Waarom een koolhydraatarm dieet deeltijdvasten effectiever maakt

Waarom een koolhydraatarm dieet deeltijdvasten effectiever maakt


Waarom een koolhydraatarm dieet deeltijdvasten effectiever maakt


Conclusie
Stel je nou voor dat de proefpersonen koolhydraatarm hadden ontbeten. Wedden dat hun calorieverbruik dan omhoog zou zijn gegaan?

Binnenkort meer.

Bron:
Br J Nutr. 2016 Mar 28;115(6):951-9.

Meer:
Bewegen in nuchtere toestand traint je vetweefsel om zichzelf af te breken (11-4-2017)
Sneller afslanken dan je voor mogelijk houdt: 's ochtends niet ontbijten, wel een uurtje joggen (22-2-2017)
Spiermassa opbouwen, uithoudingsvermogen vergroten en vetmassa verliezen door deeltijdvasten (10-5-2015)


Ervaren krachtsporters verliezen vet door deeltijdvasten, geen spiermassa en kracht
Deze bodybuilders trainden al minstens vijf jaar met gewichten.

Krachtsporters presteren niet beter of slechter door deeltijdvasten
Deeltijdvasten, intermittent fasting, time-restricted feeding, of hoe je ook het wilt noemen, vermindert het effect van krachttraining op de kracht en spiermassa niet.

L-Carnitine maakt vasten makkelijker en effectiever
Op z'n tijd is een paar dagen vasten reuze gezond, maar veel mensen hebben er grote moeite mee. Ze krijgen last van honger en vermoeidheid. Carnitine helpt.