Opgeladen: 15-10-2018
Opgeborgen in: Insuline, glucose & diabetes, Intermittent fasting
Translation: After twenty years of type-2 diabetes, patients no longer need insulin thanks to intermittent fasting (16-10-2018)

Na twintig jaar diabetes type-2 geen insuline meer nodig dankzij intermittent fasting

Mensen die al tientallen jaren diabeet zijn en insuline moeten gebruiken, kunnen hun diabetesmedicijnen laten staan als ze gaan deeltijdvasten. Tenminste, dat was het geval met de drie diabeten waarover onderzoekers van de universiteit van Toronto in Canada hebben geschreven in BMJ Case Reports.

In mei 2018 schreven we over een kleine humane studie, waarin intermittent fasting bij mensen met een voorstadium van diabetes type-2 de gevoeligheid voor insuline liet toenemen. De Canadezen gingen een stapje verder, en experimenteerden met drie mannen, die al jarenlang diabeet waren, en insuline moesten gebruiken.

Geval 1
Geval 1 was een man van 40 jaar, waarbij artsen 20 jaar geleden al diabetes type-2 vaststelden. Hij had ook een hoge bloeddruk en een verhoogde cholesterolspiegel. Voordat hij naar bed ging, injecteerde hij 58 eenheden van het langwerkende insuline-glargine. Overdag injecteerde hij zich twee keer met 22 eenheden van het snelwerkende insuline-aspart. Daarbij slikte hij nog 2 keer per dag 300 milligram canagliflozine en 1 gram metformine. Dat zijn allebei middelen die de glucosespiegel verlagen.

Om de andere dag at de man alleen tussen de middag. Op de overige dagen at hij alleen tussen de middag en 's avonds. Hij verloor 12 procent van zijn gewicht en 13 procent van zijn taille, en voelde zich daarbij prima.

Geval 2
Geval 2 was een man van 52 jaar, bij wie artsen 25 jaar eerder type-2 diabetes vaststelden. Hij had ook een nieraandoening, een hoge bloeddruk en een verhoogde cholesterol. Hij injecteerde zich elke dag 2 keer met 25 eenheden van het snelwerkende insuline-lispro.

Deze man volgde hetzelfde vastenschema als geval 1, en ook hij voelde zich er goed bij. Hij verloor 18 procent van zijn gewicht en 22 procent van zijn taille.

Geval 3
Geval 3 was een man van 67 jaar, bij wie artsen op 57-jarige leeftijd diabetes type-2 hadden vastgesteld. Hij had ook een hoge bloeddruk en een verhoogde cholesterolspiegel. Elke dag slikte hij een gram metformine. Elke ochtend spoot hij 30 eenheden insuline-lispro, en elke avond nog eens 20 eenheden.

Deze man at 3 keer per week 1 keer per dag. Op de overige 4 dagen at hij alleen tussen de middag en 's avonds.


Na twintig jaar diabetes type-2 hebben patienten geen insuline meer nodig dankzij intermittent fasting


Na twintig jaar diabetes type-2 hebben patienten geen insuline meer nodig dankzij intermittent fasting


Geen insuline meer nodig
Alle drie mannen konden door hun voedingsschema hun insuline laten staan. Geval 2 en 3 hoefden ook geen orale middelen meer te slikken, geval 1 kon met fors minder orale middelen toe.

Bron:
BMJ Case Rep 2018. doi:10.1136/bcr-2017-221854.

Meer:
Deeltijdvasten als preventief diabetesmedicijn (23-5-2018)


Strikt dieet geneest diabetes type-2
Als mensen die al een paar jaar diabetes type-2 hebben - een daarvoor medicijnen, maar nog geen insuline gebruiken - op een streng dieet gaan, dan kunnen ze daardoor van hun ziekte genezen.

Gezamenlijk reduceren fitheid, intensieve beweging en weinig zitten de kans op diabetes
Als je jezelf wilt beschermen tegen diabetes, dan zijn drie dingen waar je jezelf op kunt richten: maak jezelf zo fit mogelijk, incorporeer intensieve bewegingsvormen in je leefstijl en zorg ervoor dat je niet te lang achter elkaar zit.

Metabole afwijking? Supplementen met visolie verbeteren insulinegevoeligheid
Bij mensen met een metabole afwijking - in de vorm van bijvoorbeeld overgewicht, een hoge bloeddruk, insulineresistentie of te veel triglyceriden in het bloed - kunnen supplementen met visolie de gevoeligheid voor insuline vergroten.