Opgeladen: 11-9-2018
Opgeborgen in: Afslanken, Deeltijdvasten
Translation: Slimming without effort? Breakfast later, dine earlier (12-9-2018)

Afslanken zonder moeite? Ontbijt later, dineer eerder

Als je wilt afslanken op een manier die weinig zelfdiscipline kost, ontbijt dan anderhalf uur later dan je gewend bent, en gebruik je avondmaaltijd juist anderhalf uur eerder. Volgens een kleine pilot-studie van onderzoekers van de University of Surrey verlies je op die manier waarschijnlijk uitsluitend vet, en neemt de vetvrije massa misschien zelf toe.

Studie
De onderzoekers lieten 6 proefpersonen gedurende 10 weken eten zoals ze gewend waren. Dit was de controlegroep.

Bij een groep van 7 andere proefpersonen beperkten de onderzoekers het aantal uren per etmaal waarin de proefpersonen mochten eten.

De proefpersonen in de time-restricted feeding-groep mochten pas anderhalf uur later ontbijten dan ze gewend waren. Hun avondeten moesten ze daarentegen anderhalf uur eerder gebruiken dan ze gewend waren. Omdat de proefpersonen voor het ontbijt en na het avondeten niks aten, hadden de onderzoekers dus de dagelijkse vastenperiode rond en tijdens de slaap met drie uur verlengd.

Resultaten
De time-restricted feeding-groep ging minder eten, ook al mochten de proefpersonen, in de periode dat hun 'eetvenster' open stond, eten zoveel ze wilden.


Afslanken zonder moeite? Ontbijt later, dineer eerderBij geen van de twee groepen was sprake van statistisch significant gewichtsverlies. Wel verminderde bij de time-restricted feeding-groep het vetpercentage met een significante 1.9 procent. Dat het lichaamsgewicht in de experimentele groep niet afnam, komt mogelijk doordat hun vetvrije massa toenam.


Afslanken zonder moeite? Ontbijt later, dineer eerder's Ochtends vroeg, dus nog voor het ontbijt, was de glucosespiegel bij de time-restricted feeding-groep lager dan bij de controlegroep. De onderzoekers keken ook naar de triglyceriden en het cholesterol in het bloed van de proefpersonen, maar de glucosespiegel was de enige bloedwaarde die ze zagen veranderen.

Conclusie
"In conclusion, data from this 10-week pilot study provide initial evidence that a modest contraction of the eating window is achievable within a free-living human population", schrijven de onderzoekers. "Moreover, the moderate time-restricted feeding intervention elicited favourable changes in dietary intakes, accompanied by a reduction in adiposity."

"The importance of this 'unintentional' dietary modification is important in the context of our obesogenic environment. However, participation in the study did affect social eating/drinking opportunities in the evening."

"Larger studies are now required and, based on our preliminary findings, should also carefully consider personal/social considerations of participants undertaking time-restricted feeding protocols to maximise compliance."

Bron:
Journal of Nutritional Science, 2018; 7 DOI: 10.1017/jns.2018.13.

Meer:
Vroege avondmaaltijd vermindert kans op kanker (23-7-2018)
Deeltijdvasten als preventief diabetesmedicijn (23-5-2018)
Door het activeren van stamcellen verjongt vasten je weefsels (15-5-2018)


Overslaan ontbijt maakt je niet dikker (maar misschien wel slanker)

Bewegen in nuchtere toestand traint je vetweefsel om zichzelf af te breken

Sneller afslanken dan je voor mogelijk houdt: 's ochtends niet ontbijten, wel een uurtje joggen

Overslaan ontbijt maakt je niet dikker (maar misschien wel slanker)
Goed, de aanwijzingen dat mensen dikker worden als ze het ontbijt overslaan, waren op zijn zachtst gezegd al niet erg sterk. Maar omdat wij graag de puntjes op de i zetten, schrijven we toch maar over deze humane studie.

Bewegen in nuchtere toestand traint je vetweefsel om zichzelf af te breken
Door te bewegen in nuchtere toestand train je waarschijnlijk je vetweefsel om zichzelf af te breken. Humaan onderzoek.

Sneller afslanken dan je voor mogelijk houdt: 's ochtends niet ontbijten, wel een uurtje joggen
Sla het ontbijt over, ga 's ochtends een uur joggen. Je zult de kilocalorieën die je mist bij het ontbijt later op de dag niet inhalen. Integendeel.